V Mariupolu zemřel známý režisér, píší média. Zabili ho s kamerou v ruce, truchlí kolegové

Mantas Kvedaravičius

V Mariupolu na východě Ukrajiny při ruském útoku zahynul litevský filmový dokumentarista Mantas Kvedaravičius. Informovala o tom s odvoláním na filmařovy kolegy agentura Reuters, která upozornila, že zprávu nemohla bezprostředně ověřit. O Kvedaravičiusově smrti píší i litevská a ukrajinská média. Režisér se v poslední době věnoval natáčení právě v Mariupolu – přístavu u Azovského moře, na který útočí ruská armáda a kde jsou podle úřadů desetitisíce lidí vystaveny humanitární katastrofě.

„Náš přítel a účastník Artdocfestu, litevský dokumentarista Mantas Kvedaravičius, byl v Mariupolu zavražděn s kamerou v ruce v této zas*ané válce zla proti celému světu,“ napsal na Facebooku ruský filmový režisér Vitalij Manskij, který je zakladatelem festivalu dokumentárních filmů Artdocfest.

Kvedaravičius byl známý mimo jiné svým dokumentem o konfliktní zóně Mariupolis, který měl v roce 2016 premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Film popisuje život ve městě, které se nachází v Doněcké oblasti a které bylo již před lety vystaveno tlaku místních proruských separatistů. Nyní je Mariupol obklíčený jednotkami ruské armády, která 24. února zahájila invazi na Ukrajinu zdůvodňovanou mimo jiné tvrzením Moskvy, že je třeba pomoci ruské menšině a zajistit „demilitarizaci a denacifikaci“ země.

Kvedaravičius se zabýval i děním v jiných konfliktních lokalitách někdejšího Sovětského svazu. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o problematice lidských práv Jeden svět, který je aktivitou české obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, v roce 2012 uvedl finsko-litevský snímek Barzakh (Bezmoc). Kvedaravičius se v něm věnoval poválečnému životu v Čečensku poznamenanému únosy, mučením či vraždami kritiků režimu.

Tagy:
válka Ukrajina režisér úmrtí dokumentarista Mariupol Mantas Kvedaravičius