Jak naříkají pekaři, tak naříkají gumaři. Za přezutí auta na zimu si připlatíme 20 procent

Zimní pneumatiky zdražily

Zimní pneumatiky zdražily

Řidiči, dávejte pozor. Teploty na některých místech klesají k bodu mrazu, a tak je čas na výměnu letních pneumatik za zimní. I do automobilismu však zasáhne zdražení. Letos si oproti předchozímu roku za nové přezutí řidiči připlatí až 20 procent.

Zima, déšť a ranní přízemní mrazíky – první listopadový den je za dveřmi a podle zákona začíná zimní období. Řidiči musí mít při nepřízni počasí zimní pneumatiky, ty se ale letos prodraží. To, že dodavatelé zimní pneumatiky zdražili, pocítili i v pražském pneuservisu. Pneumatiky prodávají oproti minulému roku o 20 procent dráž.

„Zásoby nejsou ideální, a tak ceny lezou nahoru. Letos bych řekl, že si lidé připlatí o 15 až 20 procent, v porovnání s cenami na jaře,“ uvedl majitel autoservisu Václav Hanuš. A zdražuje se napříč regiony. Například pneuservis v Libereckém kraji kvůli nedostatku gum na trhu narychlo nakoupil pneumatiky do zásoby, a to ještě za staré ceny.

„Pneumatiky jsme objednali hodně brzy, když jsme se dozvěděli, že nebudou saze a kaučuk. Výroba je energeticky náročná. Je to stejné jako u rohlíků. Jak naříkají pekaři, tak naříkají gumaři,“ podotkl majitel pneuservisu Miroslav Hnídek.

Kvůli extrémní inflaci si lidé připlatí i za samotnou práci. „Pokud přijedete, že chcete přezout čtyři pneumatiky, tak to vyjde na 950 korun. Minulý rok to bylo kolem 800 korun,“ sdělil Hanuš. Řidiči také častěji požadují takzvané celoroční pneumatiky. Jejich pořízení je totiž podstatně levnější a zatím je jich dost.

Trh brzdí covid i válka

„Je to kompromis mezi letní a zimní pneumatikou. Kompromis ale není ideální. Pokud někdo jezdí víc, jezdí služebně nebo každý den, jezdí do hor, tak by měl používat kvalitní zimní pneumatiky,“ vyzval dopravní expert Roman Budský. Nejenom kvůli drahým energiím, ale i kvůli výpadku dodávek pneumatik z Ruska, je vyšší zájem o pneumatiky z Číny. Těch ale na trhu není dostatek.

„V Číně je kvůli koronaviru omezena výroba. A také Rusko, které je klíčovým dodavatelem sazí pro pneumatiky, je z důvodu války a sankcí nevyváží tolik jako dříve,“ doplnil ekonom Lukáš Kovanda. Pokud nemáte v zimním období přezuto, hrozí vám při kontrole pokuta až 2 500 korun.

Tagy: