Zřícené budovy i mrtví civilisté. Která ukrajinská města nejvíce utrpěla ruskou invazí?

Osoba se psem v Mariupolu

CNN v ukrajinské Buči

Válka na Ukrajině trvá už téměř šest týdnů. Rusové nadále ostřelují velká města a nechávají za sebou stovky obětí. Která oblast invazi odnesla nejvíce? V médiích se nejčastěji píše o vybombardovaném Mariupolu či o vyvražďování civilistů v Buči. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila stručný přehled aktuální situace ve vybraných městech.

Buča

Po měsíci tvrdých bojů mají Ukrajinci opět kontrolu nad všemi městy v Kyjevské oblasti. Radost z vítězství však kazí informace o hrůznostech v Buči. Rusové před odchodem z tohoto města totiž masakrovali civilní obyvatelstvo. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Další popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před popravou znásilnili.

Moskva obvinění z genocidy v Kyjevské oblasti kategoricky odmítla. Zveřejněné fotografie a videa z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Rozsah vyvražďování Ukrajinci průběžně šetří. Mrtvých civilistů neustále přibývá. Podle CNN jich bylo v Kyjevské oblasti nalezeno již více než 400.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Tymofij Mylovanov upozornil, že ještě větší zvěrstva než v Buči mohla ruská armáda vykonávat ve městě Brovary, které leží na východ od Kyjeva, nebo ve vesnicích podél dálnice vedoucí z hlavního města do Černigovu.

Irpiň

Že Buča není jediným městem v Kyjevské oblasti, ve kterém ruská armáda páchala násilí na civilním obyvatelstvu, už potvrdili Ukrajinci poté, co dobyli zpět Irpiň. Záběry, které na konci března zveřejnila CNN, ukazují rozsah poškození celého regionu. Většina domů je rozbořená nebo ohořelá, v ulicích města ležela mrtvá těla.

Irpiň se, podobně jako Buča, stala po dlouhé týdny dějištěm brutálních bojů mezi oběma armádami. V těchto regionech se Ukrajinci snažili zabránit postupu několikakilometrovému ruskému konvoji, o kterém se z počátku války psalo.

Tah Rusů na Kyjev se však postupem času zcela zastavil. Únorové letecké snímky nekončícího konvoje vystřídaly brzy fotky rozdrcených tanků a dalších vozů právě z okolí Buči, Irpině či Hostomelu.

Mariupol

Nejhorší situace panuje pravděpodobně v Mariupolu. Ten ruská armáda obléhá už 40 dní. V ukrajinském městě, které mělo před začátkem ruské invaze zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů nadále zůstává více než 100 tisíc civilistů. Jejich evakuace znemožňují ruské jednotky. Ty totiž ostřelují i místa, která mají sloužit jako evakuační koridory. V regionu již evidují přes pět tisíc mrtvých.

Podle odhadů je zničených zhruba 90 procent tamních domů. Někteří uživatelé na sociálních sítích zkázu Mariupolu připodobňují k fotkám Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

V Mariupolu nyní nefungují dodávky elektřiny ani tepla. Rovněž je problém s nedostatkem vody, potravin a léků. Podle analytiků by boje ve městě v nadcházejících dnech mohly být ještě brutálnější. Rusko totiž údajně přehodnotilo svůj původní plán dobýt Kyjev a nyní hodlá většinu svých jednotek přesunout právě na východ Ukrajiny. Podle starosty Mariupolu ukrajinská armáda nadále kontroluje většinu města.

Charkov

Rusové chtějí dobýt Mariupol za každou cenu. Z Charkova se proto postupně stahuje část okupantských jednotek. Místní obyvatelé se snaží vrátit k běžnému životu, a to i přesto, že je Charkov z velké části zničený bombardováním. Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová – která v druhém největším ukrajinském městě strávila během války již několik týdnů – uvedla, že už se ve městě cítí bezpečněji.

Charkov je však nadále ostřelován. V první fázi invaze probíhaly v celé Charkovské oblasti tvrdé boje mezi oběma armádami. Ukrajincům se ale všechny útoky povedlo odrazit. Obyvatelé města nyní podnikají rozsáhlé úklidové práce.

Černigov

Také severoukrajinský Černigov se rozhodli Rusové opustit. Z města zničeného ostrými boji zatím na rozdíl od Buči ještě nejsou dostupné podrobnější zprávy. Fatální rozsah škod v tomto regionu už ale naznačil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle Zelenského se Rusové v Černigově a jeho okolí dopustili činů, které místní obyvatelé nezažili ani během nacistické okupace. Tamní gubernátor Vjačeslav Čaus potvrdil, že se část ruských jednotek nadále nachází v Černigovské oblasti.

Tagy: