Hádka o EU: Sorry, už nejde jen o ekonomiku, rozčílil se Pospíšil. Zbytečný moloch, opáčil Mach

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a lídr kandidátky SPD a Trikolory Petr Mach

360° (121)

Volný pohyb zboží a osob může existovat i bez molocha zvaného Evropská unie, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS lídr kandidátky SPD a Trikolory Petr Mach. Europoslanci Stanislav Polčák (STAN) a Ondřej Knotek (ANO) vyzdvihli ekonomickou spolupráci a fungování společného vnitřního trhu EU. Podle jejich kolegy Jiřího Pospíšila (TOP 09) Evropská unie již dávno není důležitá jen kvůli ekonomické spolupráci. Hodnota Unie spočívá podle něj hlavně v geopolitice.

Podle Macha by Česká republika mohla využívat volného pohybu zboží, osob, kapitálu a služeb i kdyby nebyla členem EU. „Máme příklady Evropského sdružení volného obchodu nebo případy Švýcarska, Lichtenštejnska, Norska, Islandu či Velké Británie. Samozřejmě, že může být volný obchod a nemusí to zahrnovat unijní byrokratickou mašinérii a molocha EU,“ řekl Mach.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala se zachoval pokrytecky, řekl Knotek. Plníte stranický úkol, oponovala Vrecionová

„Mládež může studovat na zahraničních univerzitách a kdekoliv se můžete usadit. Toto v žádných hospodářských sdruženích, o kterých mluví pan Mach, nikdo nenabízí,“ reagoval na jeho slova europoslanec Polčák.

Navíc podle Polčáka není reálné, že by Česko následovalo cestu Machem zmíněných zemí. Unie totiž podle něj kromě ekonomické spolupráce představuje také politický celek, který zároveň reprezentuje určité hodnoty.

Ekonomickou spolupráci vyzdvihl také Knotek. „Umožňuje nám svobody pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. Navíc nás členství v Unii hospodářsky ukotvuje v euroatlantické skupině demokratických zemí,“ sdělil europoslanec za ANO.

Vnitřní trh je důležitý také podle Pospíšila. „Sorry, ale dnes to není pouze ekonomická spolupráce, je to také významná politická spolupráce,“ řekl politik TOP 09 na adresu Machových vyjádření. Unie podle něj představuje významnou geopolitickou sílu.

„Jsem šťastný, že patříme do klubu zemí, které vyznávají hodnoty svobody a demokracie. Pro mě to nejsou prázdná slova. Když vidím, co se děje na východ od nás, kde probíhá strašná válka a umírají tisíce civilistů, tak jsem šťastný, že před Putinem nestojíme sami. Jsem přesvědčen, že kdybychom nebyli v Evropské unii a v NATO, tak by Putin ve střední Evropě dnes možná také byl,“ dodal Pospíšil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Musíme sedět za volantem EU, ne na místě spolujezdce, řekl Pavel. Vyzval k přijetí eura

Tagy: