Balaštíková: Rozhodovat bez analýz? Nemorální. Vláda je mezi mlýnskými kameny, říká Bendl

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

ZPRÁVY PLUS - 22.9. v 09:30

Poslankyni Margitě Balaštíkové (ANO) od vlády chybí analýzy, které by dokazovaly, kde hodlá kabinet Petra Fialy (ODS) škrtat a jaký budou mít taková opatření dopad na občany. Jejich absenci považuje za nemorální. Naopak poslanec Petr Bendl (ODS) zdůraznil, že je vláda mezi mlýnskými kameny a hledá kompromis.

„Musíme si uvědomit, že státu nic jiného, než pracovat s dluhem, nezbývá. Jsme ale pátou nejméně zadluženou zemí EU. Průměrné HDP k míře zadlužení je 80 procent, my jsme na 40 procentech. Nejsme na tom tak špatně. Stejně tak jsou však nutné škrty, nemůžeme zadlužení táhnout do nekonečna,“ uvedla Balaštíková.

Osobně jí chybí analýzy vlády. „Kde chce škrtat, jaký to bude mít dopad na firmy či obyvatele a jak moc i na jak dlouho se nám zadlužení zvedne? Po analýzách se pídím, stejně jako po podkladech odborníků, se kterými by vláda měla pracovat. Rozhodovat o životě našich občanů bez ekonomických podkladů mi přijde více než nemorální, je to strašný risk,“ sdělila.

Dodala, že hnutí ANO v pomoci občanům v krizi navrhuje snížení DPH u některých základních potravin. „Nejednalo by se o tak velký výpadek. Vláda má v rukou významné tržní síly, může umravnit obchodníky a využít nouzový stav, to ale nedělá,“ dodala.

Na analýzy není čas

Za vládu se naopak postavil poslanec Bendl. „Vláda se rozhoduje na základě diskuzí s odborníky. Na to, aby vytvářela analýzy, které opozici stejně nikdy stačit nebudou, není moc času. Vláda musí pomoci rychle. Už v debatě na úrovni EU to trvá dlouho a je nutné tlačit na řešení a hledat je,“ zdůraznil.

Podotkl, že vláda je mezi mlýnskými kameny. „Hledá kompromis, jak ceny zastropovat, aby se na to každý mohl připravit. Byla zde nejistota, kde ceny energií mohou skončit. Vláda navíc avizovala, že chce z prostředků energetických společností, zejména z ČEZ, využít dividendy a poskytnout je lidem. Částečně pak pomoc vezme ze svého rozpočtu a evropských financí,“ dodal.

Tagy: