Benda: Utíkat z koalice nebudeme, i když nás změny Ústavního soudu znevýhodní

Marek Benda

INTERVIEW 4.2.2021

Nešťastné rozhodnutí, tvrdí poslanec Marek Benda (ODS) o verdiktu Ústavního soudu, který má učinit výsledky voleb poměrnější místo zvýhodňování vítěze voleb. Vadí mu především načasování, soud totiž rozhodl jen pár měsíců před volbami. Benda, který byl hostem pořadu Interview na CNN Prima NEWS, zároveň připouští, že tento způsob sčítání hlasů poškodí koalici Spolu, v níž jsou kromě jeho ODS i KDU-ČSL a TOP 09. Z uskupení však občanští demokraté podle jeho slov nemají v plánu utíkat.

„Nepochybně zůstaneme,“ odpověděl Benda na otázku, zda jeho ODS zůstane v plánované koalici Spolu, přestože to pro stranu nemusí být příliš výhodné. Podle změn, které oznámil Ústavní soud, se totiž nově nebude zvýhodňovat vítěz voleb, který dosud získával poslanecké mandáty za výrazně nižší počet hlasů než menší strany.

Dlouholetý poslanec podle svých slov i nadále věří, že uskupení Spolu volby vyhraje. Původně tak on a jeho kolegové počítali s tím, že by v takovém případě získali více mandátů na úkor menších stran. „Přepokládali jsme, že budeme brát bonus pro vítěze. Ale to nemění nic na tom, že budeme chtít zvítězit a porazit ten vládní chaos,“ řekl Benda v pořadu Interview.

Se samotným rozhodnutím Ústavního soudu nesouzní, jelikož systém už nebude zvýhodňovat vítěze voleb. „Vadí mi také, že to přichází pozdě. Všichni se připravovali, že se bude volit podle starého systému,“ vysvětlil Benda.

Výroky Benešové jsou daleko za čarou, míní Benda

Výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), který rozhodnutí Ústavního soudu tvrdě kritizoval a nevyhnul se ani osobním výpadům vůči předsedovi soudu Pavlu Rychetskému, Bendovi vadí. „Ty osobní útoky, které tam probíhaly na pana Rychetského, nebyly správné,“ řekl v pořadu Interview poslanec ODS.

Podobně hodnotí i výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), že ústavní soudci mohli za toto rozhodnutí něco dostat. „Není to úplně poprvé, co naznačuje, že nějaké soudní rozhodnutí nemuselo být jenom soudním rozhodnutím. Strašně to škodí justici, a tím pádem celé zemi. Tento výrok je daleko za čarou,“ sdělil CNN Prima NEWS Benda s tím, že šéfka resortu justice by měla být v této záležitosti daleko citlivější.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přišel s myšlenkou, že nejférovějším způsobem pro volby by byla de facto ignorace krajů a výběr ze všech 200 kandidátů na jednom hlasovacím lístku. Tato forma, kdy v každém koutě země lidé volí z celé nabídky poslanců za každou stranu, již léta funguje na Slovensku. Tento způsob však Benda nepovažuje za dobrý pro Česko. „Není tam jasné, zda jsou všechny regiony dostatečně reprezentovány,“ řekl Benda s tím, že se tak teoreticky může stát, že některý z krajů nebude mít v Poslanecké sněmovně jediného zástupce.

Koalice Spolu, sdružující kromě ODS i lidovce a TOP 09, se aktuálně v průzkumech pohybuje mezi třemi nejsilnějšími uskupeními. Kromě Spolu zde je stále vedoucí vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a mezi nejsilnější subjekty patří ještě společná koalice Pirátů a hnutí STAN.

Tagy: