Chystejte kraslice, Velikonoce budou v „normálu“, slibuje Válek. Jaká opatření chystá?

Pomlázka bude letos opět jiná.

Na apríla zřejmě skončí všechna vládní protiepidemická opatření a nebude to žert. Podle ministra zdravotnictví bychom se mohli po třech letech dočkat normálních Velikonoc. Jen respirátorů se ještě úplně nezbavíme.

„Chtěl bych, abychom Velikonoce mohli prožít tak, jak jsme byli zvyklí před covidem. Doufám, že pomlázka letos bude. Všem tedy doporučuju – chystejte kraslice, malujte vajíčka, ať si konečně užijeme normální Velikonoce,“ sdělil Vlastimil Válek (TOP 09). Velikonoční pondělí letos vychází na 18. dubna.

Minimálně ale první březnové týdny je podle něj potřeba, aby lidé byli obezřetní, a to kvůli rizikové skupině obyvatel. Brzy bychom podle ministra zdravotnictví mohli odložit i respirátory, Národní institut pro zvládání pandemie podle Válka nyní diskutuje o možných variantách. Nosit bychom je mohli jen v hromadné dopravě nebo při rizikových kontaktech. A podporu pro své kroky našel také u opozice.

Podzim ve starých kolejích?

„Rozvolnění mohlo přijít mnohem dříve, řada odborníků se shoduje, že už není důvod pro nošení respirátorů. Samozřejmě se musíme podívat také na to, jak ho lidé nosí. Jestliže má někdo jeden respirátor na měsíc, nemá ho utěsněný, nemění ho, pak to pozbývá smyslu,“ sdělila poslankyně Karla Maříková (SPD).

S tím souhlasí i poslanec hnutí ANO Jiří Mašek, který však dodává, že je potřeba, abychom byli nadále obezřetní, a to třeba při návštěvách domovů seniorů. Molekulární biolog Jan Pačes a také evoluční biolog Jaroslav Flegr si myslí, že se k respirátorům na podzim vrátíme.

„Myslím si, že se blíží doba, kdy můžeme respirátory odložit, ale ne nadobro. Je to levný a velice dobrý způsob, jak zabránit šíření infekce. Možná, že to na podzim bude potřeb,“ sdělil Pačes. Podle odborníků by ke zvládnutí případné další vlny mělo pomoci i očkování. V Česku má v tuhle chvíli ukončenou vakcinaci přes 6 milionů 830 tisíc lidí.

Tagy: