Doplatky jsou nejvyšší za 10 let, zuřili demonstrující ve Slaném. Starosta přináší řešení

Desítky lidí demonstrovaly v úterý před radnicí ve Slaném kvůli vysokým doplatkům za teplo. Za posledních deset let jsme neplatili víc, zoufají si lidé. Společnost RDK Slaný, která dodává teplo a teplou vodu do bytů, tvrdí, že za nynější situaci si mohou lidé sami. Navzdory výzvě si nezvýšili zálohy, nebo tak učinili až na poslední chvíli, a to v loňském čtvrtém čtvrtletí. Kvůli extrémně vysokým nedoplatkům chystá starosta Martin Hrabánek (ODS) návrh na městské bezúročné půjčky.

Protestovat přišlo podle reportérky CNN Prima NEWS Kamily Novákové zhruba 150 lidí, svou nespokojenost vyjadřovali pískáním a křikem. „Občané nejsou spokojeni s vyúčtováním, to ale provádí soukromá společnost, která provozuje teplárenskou infrastrukturu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta Slaného Martin Hrabánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Komunisti i anarchisti na májových průvodech. Protivládní akce skončily debaklem

Starosta se snaží v rámci svých možností občanům pomoci. „Za město jsme ochotni pomoci se splátkovými kalendáři, s dluhovým poradenstvím a jednáme s právními zástupci města, jestli máme ještě nějakou možnost pomoci. Chceme se obrátit na Energetický regulační úřad, aby rozklíčoval cenu za teplo,“ řekl Hrabánek.

Vedení města se snaží situaci řešit a na úterním jednání se radní sešli se zástupci ČVUT, aby hledali možnosti úspornějšího vytápění pro obyvatele Slaného. Smlouva s dodavatelskou soukromou společností RDK je podle právníků nevypověditelná do roku 2030. Město ale podle starosty spolu s právními zástupci hledá možnosti. „Není to ještě definitivní, právníci smlouvy zkoumají,“ dodal Hrabánek. Město konečné vyúčtování nechá také prověřit Energetickým regulačním úřadem.

Ať zvedne ruku, kdo doplácí více než 10 tisíc

Obyvatelé jednoho z bytových domů se mimo jiné pozastavili nad tím, že se výše nedoplatků značně liší. Měsíční zálohy platí kolem 2000 až 4000 korun a nedoplatky dosahují výše 10 nebo 15 tisíc korun a v některých případech i přes 20 tisíc korun. „Měli jsme nejvyšší doplatky za deset let,“ stěžoval si jeden z demonstrantů. „Zeptejte se lidí, kdo tady doplácí více než 10 tisíc. Ať zvedne ruku, kdo doplácí více než 10 tisíc,“ vyzývala jedna z protestujících.

S RDK bývalý dodavatel plynu ukončil spolupráci v polovině ledna 2022, ceny energií se pak v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022 začaly v Česku prudce zvyšovat. Růst cen zrychloval až do druhého pololetí. „My jsme si museli během deseti dnů zajistit nového dodavatele za aktuální ceny. Je třeba připomenout, že z oslovených firem se s nabídkou ozvala pouze jedna, prostor pro nějaké vyjednávání byl proto minimální,“ informovala společnost. Zároveň oznámila, že v nejbližších dnech předpokládá, že bude moci oznámit snížení ceny o zhruba 200 Kč/GJ ze současných 1578,5 Kč/GJ.

Tagy:
teplo ODS CNN Prima NEWS Slaný Energetický regulační úřad Česko České vysoké učení technické v Praze ruská invaze na Ukrajinu Martin Hrabánek