Peksa: Gaze hrozí humanitární katastrofa. Zemřít mohou desetitisíce Palestinců, říká Drulák

Konflikt mezi Izraelí a Palestinou si vyžádal stovky obětí.

360° 9.10.2023

Izraelská odveta po útoku Hamásu bude masivní, mohou zemřít desetitisíce Palestinců, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Petr Drulák. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se však domnívá, že Izraelci nebudou útočit na civilní objekty. I podle politika Pirátů Mikuláše Peksy však hrozí lidem v Pásmu Gazy humanitární katastrofa.

„Pásmo Gazy je asi o čtvrtinu menší než Praha a zároveň tam žije asi o milion lidí víc než v našem hlavním městě. Pokud takové aglomeraci vypnete přívod elektřiny a vody, musí to skončit humanitární katastrofou,“ řekl Peksa v pořadu 360°. Reagoval tím na pondělní rozhodnutí izraelské vlády přerušit dodávky vody, jídla a pohonných hmot na území ovládané Hamásem.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás hrozí popravami izraelských rukojmí. Požaduje ukončení bombardování Pásma Gazy

„Pevně doufám, že si to všichni zúčastnění uvědomí, protože humanitární katastrofu tohoto rozsahu jsme už dlouho neviděli,“ dodal europoslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ztráty na životech palestinských civilistů předpovídá také politolog Drulák. „Izraelská odveta bude patrně tak masivní, že se dotkne tisíců a možná desetitisíců lidí v Pásmu Gazy,“ popsal.

„Když se podíváme na historii konfliktu, jsou ztráty Palestinců vždy až třicetinásobné. Jestliže nyní mluvíme o ztrátách na straně Izraele kolem tisíce lidí a budeme-li se řídit podle této logiky, čekají nás možná desetitisíce mrtvých Palestinců. Izrael totiž říká, že odveta bude taková jako ještě nikdy, takže z tohoto hlediska je skutečně čeho se obávat,“ dodal Drulák.

Europoslanec Vondra ale jeho slova mírnil, protože Izraelci podle něj nebudou záměrně cílit na civilní cíle. „Izrael je civilizovaná země, takže rozhodně nebude oplácet úplně stejnou mincí. Koneckonců útoky Izraele směřují přece jen převážně proti vojenským cílům,“ zmínil v pořadu 360°.

Co nejmenší počet mrtvých palestinských civilistů je podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) v zájmu Izraele. „Jde o to, aby taková akce byla vedena způsobem, který povede k potrestání těch, kteří tragédii v Izraeli způsobili, a zároveň aby to nebylo lemováno desítkami tisíc nevinných obětí,“ dodal Zaorálek.

Tagy: