GLOSA: Istanbul není Bagdád. Terorismus na nejrušnější ulici ve městě nikdo nečekal

Exploze v Istanbulu má na svědomí několik mrtvých a desítky zraněných. Podle všeho šlo o terorismus..

Exploze v Istanbulu

Výbuch uprostřed jedné z nejrušnějších ulic tureckého Istanbulu za sebou zanechal několik mrtvých a desítky zraněných. V Istanbulu jsem před několika měsíci byl a třídou Istiklal denně procházel. Líbilo se mi, že v ní proudí energie a je plná typických ukázek tureckého života. Tento obrázek se však v neděli změnil...

Třída Istiklal (v překladu „nezávislost“) je jedním z nejvýznamnějších míst v Istanbulu. A tak tuto přes kilometr dlouhou ulici ve městě na pomezí Evropy a Asie navštěvuje většina turistů.

Je lemovaná obchůdky s klasickými turistickými suvenýry i prodejnami slavného istanbulského fotbalového klubu Galatasaray.

Hosté i místní zde míří do přilehlých kaváren, kde sice nabízí tradiční tureckou kávu, ale mnohem častěji preferují čaj v typických průhledných sklenicích. K objednání jsou kousky turecké baklavy, a kdo není na sladké, ten si s chutí nabídne čerstvě zapečené pečivo plněné kupříkladu sýrem nebo špenátem.

Po celé ulici lákají turečtí obchodníci na grilované kaštany, umní zmrzlináři si pohrávají s turisty, kteří ať dělají co dělají, tak od něj dostanou maximálně prázdný kornout, a chybět nesmí ani světově proslulé místní jídlo – kebab. Ten je v této oblasti sice dražší než jinde v Istanbulu, ale stále za něj člověk zaplatí méně než v Praze. A ta chuť se opravdu nedá srovnávat.

Cesta do historické čtvrti

Klasický obrázek ikonického místa Istanbulu se ale pokazil. Bombový útok přímo uprostřed nákupní třídy šokoval celý svět. Včetně mě samotného. V Istanbulu jsem byl před zhruba půl rokem a po třídě Istiklal jsem se procházel v podstatě denně. Z náměstí Taksim po ní člověk totiž dojde až do kouzelné historické čtvrti Galata.

Mnozí si řeknou, že terorismus uprostřed tureckého Istanbulu přece nemůže být něco neobvyklého. Cynicky řečeno, v iráckém Bagdádu něco exploduje každou chvíli a totéž může platit třeba o Damašku a jiných syrských městech.

Istanbul a Turecko jsou pro nás Evropany možná místem jiné kultury, ale ne zas tak vzdálené. Na rozdíl od výše zmíněných měst Blízkého východu jej každoročně navštěvují miliony turistů z celého světa. Panuje zde vstřícnost, a i když zde člověk s angličtinou, němčinou nebo třeba i ruštinou příliš často nepochodí, místní to s vámi nevzdají a „rukama nohama“ se přece jen domluví. Tedy žádný Damašek či Bagdád.

Bombový útok v centru turistické oblasti, při kterém podle dosavadního šetření zemřelo šest lidí a přes osm desítek utrpělo zranění, není událost, která by měla zapadnout jako jedna z mnoha...

Tagy: