Hotelové pokoje se mění v azyl pro uprchlíky. Češi plní sklady zbožím pro Ukrajince

Pomoc Ukrajině

Pomáhají všichni

Miliony korun na účtech, ubytování od hotelů i jednotlivců, materiální sbírky v tělocvičnách, na úřadech i dodávky u supermarketů. Kdo hledá, jak přispět s pomocí Ukrajině, způsob lehce najde.

Michael, který byl naposledy doma na Ukrajině před měsícem, stojí u pelhřimovského supermarketu teprve pár hodin a už má téměř plné dvě dodávky. S pomocí vyrazí na Ukrajinu v úterý ráno. V Užgorodu zůstává jeho žena i dvě ze tří dětí. „Občas to nevydržím, je mi z toho blbě. Plakal bych z toho, nic se nedá dělat,“ okomentoval situaci na Ukrajině Michael, který pro své krajany organizoval sbírku.

Svou pomoc nabídly také některé hotely. Jedním z nich je wellness hotel Svatá Kateřina v Počátkách. Pokoje, kde běžně spí zaměstnanci, se změnily na azyl pro uprchlíky. „Chci jít domů, opravdu chci domů. Všechno jsme nechali doma a přijeli bez ničeho. S sebou máme jen malé zavazadlo,“ říká žena, která je na útěku před válkou.

Odmítání dobrovolníků

Pro její desetičlennou rodinu a další, co jsou teprve na cestě, připravil resort mnohé. „Kočárky, dětské postele, matrace, postele i nábytek nám lidé vozí, abychom co nejvíce mohli vybavit prostory, které máme k dispozici,“ uvedl provozní ředitel resortu Svatá Kateřina Jan Mašinda. Resort už za krátkou dobu zaplnil dvě místnosti. Museli proto začít dobrovolníky odmítat.

Největší sklad na Vysočině byl v pondělí otevřený asi pět minut a už to tu vypadalo jako v mraveništi. Lidé sem nosili hygienické prostředky, trvanlivé potraviny, ale i vodu. Vše v úterý kamionem zamíří na Zakarpatskou Ukrajinu.

Tagy: