Někteří lékaři i studenti brojí proti očkování. Snažíme se chránit ohrožené, říká Válek

Odmítnutí očkování

Lékaři proti očkování

Někteří lékaři, zdravotní sestry, policisté, hasiči i studenti hlasitě protestují proti omezením, která se dotýkají neočkovaných. Kritika se snáší i na vakcíny, které podle odpůrců mohou poškodit zdraví. Další z řad lékařů a odborníků naopak vakcíny doporučují. Stojí si za tím, že mohou populaci chránit a případnou nákazu výrazně zmírnit.

Kvůli nátlaku na očkování vznikla deklarace lékařů, kterou podepsaly už bezmála dva tisíce z nich. Kritika se snáší například na neúčinnost očkování proti covidu. „Teď máme důkazy z Institutu Roberta Kocha, že proti omikronu očkování nefunguje vůbec. U těch, co onemocní, je úplně jedno, jestli byli očkovaní, nebo ne,“ uvedl Václav Hrabák, který je jedním z iniciátorů deklarace lékařů, pro CNN Prima NEWS.

Gynekoložka Dana Vorlíčková, která patří mezi protestující lékaře, očkování neodsuzuje. „Ať se naočkují lidé staří, polymorbidní, tedy ti, kteří mají spoustu diagnóz a léků, ať se možná naočkují i lidé obézní,“ řekla lékařka redakci.

Mezi kritiky patří i Jiří Janeček, místopředseda hnutí Otevřeme Česko vzniklé z iniciativy Chcípl PES. „Dnes se bohužel zjišťuje, že vláda lhala a lže nadále. Očkování není samospasitelné, očkováni by měli být lidé na základě dobrovolnosti a relevantních informací,“ nechal se slyšet Janeček.

K protestu se připojili i studenti. „Studenti jsou dehonestováni za své názory. Dokonce máme i příběhy, kdy nejsou připuštěni ke zkoušce, pokud nemají test nebo něco takového. Dokonce jedna studentka přišla na fakultu při medicínské zkoušce a první otázka byla, zda je očkována,“ uvedla zástupkyně studentské organizace Změna Matrixu Aneta Hlinčíková.

Opatření hájí Válek i Arenberger

Na druhé straně stojí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Myslím, že ta opatření jsou logická a smysluplná. My se snažíme nikoho nešikanovat, snažíme se chránit naše seniory a ty, kteří mohou na COVID-19 umřít. Snažíme se vyjít občanům maximálně vstříc a přitom přijímat rozumná opatření,“ uvedl Válek.

Podporu má u exministra a ředitele FN Královské Vinohrady Petra Arenbergera. „Potřebujeme zabránit tomu, aby virus vnikl do buněk, a to nám očkování zajišťuje ve velké míře, určitě brání proti těm nejtěžším průběhům,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Arenberger.

Dodal, že virus nakonec postihuje v podstatě každého. „Proto je potřeba snížit tu citlivou populaci, abychom se s virem co nejlépe vypořádali,“ dodal exministr.

Netolický: Kraje chtějí posunout povinnou vakcinaci studentů

O povinné vakcinaci studentů chce s ministerstvem zdravotnictví ještě jednat Asociace krajů ČR. CNN Prima NEWS to řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Nutnost studentského očkování chce posunout až na 1. září. „Je to snaha vyjít vstříc zejména maturitním ročníkům. Je trochu nepříjemné, když ve čtvrtém ročníku studia musí studenti měnit režim,“ řekl hejtman.

Podle něj by šlo o kompromisní řešení, které by bylo vstřícné vůči mladým lidem. V rámci krajů by mělo dojít k jednání ještě během ledna, čas na posunutí podle něj stále je. „Je to ale na dohodě zejména mezi resortem školství a zdravotnictví,“ dodal Netolický pro CNN Prima NEWS.

Tagy: