Neplatičů za energie je minimum, navzdory nadprůměrnému stropu, míní expert

Expert na energetiku Jiří Gavor

Co na to vaše peněženka 28.11.2022

Energetická krize postupuje a lidí, kteří mají zafixované nízké dřívější ceny, postupem času ubývá. Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů elektřiny Jiřího Gavora ale i přesto odběratelů, kteří by nedovedli zaplatit fakturu za energie, nijak zvlášť nepřibývá. Mluvil o tom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Klienti jsou zatím poměrně disciplinovaní. Překvapivě neplatičů, tedy lidí, kteří by nebyli schopni hradit faktury za energie, nijak razantně nepřibývá. Možná ale jen proto, že vše teprve začíná,“ prohlásil z pozice zástupce dodavatelů elektřiny Gavor.

Větší zásluhu než státní pomoc na tom ale prý mají sami zodpovědní občané. „Přestože jsme chráněni stropem, je třeba si uvědomit, že je to maximum pořád celkem vysoké. Například ve srovnání s okolními státy,“ pustil se expert do srovnání s Rakouskem nebo Polskem.

Podle Gavora je prý ale velký rozdíl mezi lidmi, kteří mají z dřívějška ještě zastropované ceny, a těmi, kteří už přešli na současné tarify. „Mohu jen pogratulovat té menšině odběratelů, která má ceny pod stropem. To jsou ti, kterým ještě dobíhá smlouva z období před navýšením cen,“ konstatoval energetik. Jejich počet odhaduje na jednu pětinu všech odběratelů.

Cenový strop nebude platit věčně

Sám si je ale prý vědom, že vládní pomoc v podobě zastropování cen nemůže a ani nebude trvat věčně. „Je třeba varovat jednotlivé odběratele, že jakmile přestane platit cenový strop, přejdou na normální ceníky. Zastropování je jen mimořádné opatření, a když se situace trochu uklidní, vše se vrátí k normálu,“ vysvětloval Gavor.

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů však nepřestává věřit v lepší budoucnost. „Každá krize jednou skončí a doufejme, že spíše dříve než později. A jakmile se tak stane, a ceny půjdou dolů, bude opět na místě vybírat mezi výhodnými a méně výhodnými nabídkami,“ uzavřel Gavor s odkazem na fakt, že v době účinnosti cenových stropů se dají očekávat velmi podobné ceny mezi většinou dodavatelů.

Tagy:
Polsko Rakousko elektřina energie ceny CNN Prima NEWS finance plyn rusko zastropování energetika krize elektřina megawatt ztráta života