Pirátská zpátečka u windfall tax? Byla by chyba dávat definitivní stanoviska, řekl Michálek

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek

K věci (1025)

Ve Sněmovně se sešly dva koaliční návrhy upravující podobu daně z mimořádných zisků, pětikoalice se však bude muset shodnout na jednom. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ale nechtěl predikovat, zda má jejich pozměňovací návrh šanci na úspěch. V pořadu K věci přiznal, že je ve hře více variant.

Odlišné názory by Michálek údajně nenazýval rozkolem v koalici, shodu zatím jednotliví vládní zástupci ale nenašli. „Koalice do toho jdou s různými programy, ale mají stejný cíl a stejný rozpočet,“ hájil zmatky kolem tzv. windfall tax Michálek.

Vše podle jeho slov nyní koalice projednává. „Nechci komentovat, zda má náš pozměňovací návrh šanci na úspěch. Myslím, že by bylo chybou dávat definitivní stanoviska. Snažíme se, aby koalice dospěla k jednotnému návrhu a byla shoda. Je to největší částka, která má pomoci,“ pokračoval pirátský poslanec v pořadu K věci.

Piráti chtějí snížit ministrem navrhovanou sazbu daně ze 60 procent na 40. Zároveň ale požadují, aby ji firmy platily již za letošní rok. Návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítá se zdaněním až za rok 2023, k čemuž se přiklonila i vláda. Záznam pořadu K věci najdete v úvodním videu.

Tagy:
peníze státní rozpočet Sněmovna Česká pirátská strana koalice Jakub Michálek Zbyněk Stanjura vláda Poslanecký klub České pirátské strany windfall tax daň z mimořádných zisků