Počasí jako na houpačce. Česko čeká prudké oteplení, zasáhne ho ale i silný vítr a ledovka

Větrné počasí (Ilustrační foto)

Počasí 23.1.2024 6:53

Po mrazivých dnech se do Česka vrátí vyšší teploty. V úterý dosáhnou na 3 až 7 °C, ve středu dokonce na 8 až 12 °C. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají mrznoucí srážky a také silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti i 90 km/h.

V úterý bude zpočátku oblačno a místy se vyskytnou přeháňky, které mohou být i sněhové. Odpoledne srážky ustanou a přechodně bude až polojasno. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který zejména v Čechách místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s (kolem 55 km/h), večer ale zeslábne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

V noci na středu bude zpočátku polojasno, poté oblačno až zataženo. Od západu se postupně vyskytne déšť, který bude zejména ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku i mrznoucí. „Zejména na východě a severovýchodě se zpočátku při mrznoucích srážkách může ojediněle tvořit ledovka,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejnižší teploty klesnou na 3 až –1 °C, na východě až na –3 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s. K ránu bude v Čechách a ve Slezsku zesilovat na čerstvý a místy v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. K večeru budou srážky od severozápadu ustávat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 8 až 12 °C, na východě se budou pohybovat kolem 5 °C. Povane čerstvý západní vítr rychlostí 6 až 11 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h).

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové také na pátek. Ojediněle se vyskytnou přeháňky, odpoledne od západu i déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až –2 °C, přes den pak dosáhnou na 5 až 9 °C, na východě a severovýchodě se budou pohybovat kolem 3 °C. Povane slabý jihozápadní až západní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který bude večer zesilovat na mírný severozápadní o rychlosti 3 až 7 m/s.

Tagy: