VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky a nárazový vítr. Hrozí pády stromů a lokální záplavy

Bouřka zasáhne Česko (ilustrační foto)

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na čtvrtek výstrahu před silnými bouřkami. Na území Česka dorazí později odpoledne a během večera budou rychle postupovat od severovýchodu na východ. Rizikové mají být zejména kvůli nárazovému větru o rychlosti až 80 km/h. Výstraha platí pro několik krajů od čtvrtečních 17 hodin do pátečních dvou hodin ráno, informoval ČHMÚ na svých sociálních sítích.

Silné bouřky zasáhnou ve čtvrtek většinu Česka. Doprovázet je bude vítr o rychlosti v nárazech až 80 kilometrů za hodinu a krupobití. Bouře podle meteorologů hrozí hlavně na jihu a východě Čech, ve Slezsku a na téměř celé Moravě, informoval ČHMÚ na svých sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobá předpověď na léto. Česko potrápí vlny veder, hrozí i různé nebezpečné jevy

„Ve čtvrtek 6. června očekáváme během odpoledne ojediněle tvorbu přeháněk a bouřek. Později odpoledne dorazí od jihozápadu na naše území pásmo silných bouřek, které bude během večera a počátku noci rychle postupovat k severovýchodu až východu,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

Silné nárazy větru mohou vzhledem k podmáčenému terénu vyvracet stromy. „V menší míře se objeví kroupy a krátkodobé úhrny (srážek) kolem 25 milimetrů, které mohou lokálně zatopit níže položená místa a v silně nasycených oblastech rozvodnit menší toky,“ doplnili meteorologové.

⚠️Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami 🌩Ve čtvrtek (6. června) očekáváme během odpoledne ojediněle tvorbu přeháněk a...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, June 5, 2024

S bouřkami se některé regiony Česka potýkaly už v uplynulých dnech. Deště rozvodnily řeky, ještě ve středu ráno zůstávaly toky na sedmi místech v Česku na nejnižším, prvním povodňovém stupni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Voda působí škody po celém Česku. Zaplavuje sklepy, strhla lávku a vytopila dům pro seniory

Tagy: