Předčasně narozená dvojčata přežívala ve sklepě. Z Ukrajiny je zachránil americký veterán

Novorozeně

Štáb CNN na Ukrajině natočil, jak vypadá byt po zásahu granátem (zdroj: CNN)

Z bombardované Ukrajiny se podařilo zachránit tři předčasně narozené děti. Neobvyklé operace se zhostil zakladatel projektu Dynamo Bryan Stern. Američtí chlapci Lenny a Moishe se narodili náhradní ukrajinské matce, první dny života museli místo v inkubátoru strávit ve sklepě nedalekého kostela kvůli bombardování. Rodiče z USA a později z Polska organizovali jejich záchranu. Společně s nimi se podařilo evakuovat i britskou holčičku a další lidi.

Lenny a Moishe Spektrovi se narodili 25. února v dětské nemocnici v Kyjevě. Jen několik hodin poté, co Putin zahájil svůj útok na Ukrajinu. Nemocniční patro, ve kterém se narodili, už nyní neexistuje, zničily ho ruské útoky. Několik dní strávili v krytu nedalekého kostela, než se je podařilo evakuovat do Polska. Vážili jen necelé dva kilogramy.

Manželé Spektorovi si na Ukrajině vybrali náhradní matku pro své děti. Katerina ale přivedla děti na svět nakonec předčasně, bohužel jen několik hodin poté, co začalo bombardování Ukrajiny. Plánovaný termín porodu byl přitom až na začátku dubna. A tak byli oba rodiče tou dobou ještě stále v USA.

Spektorovým se nakonec podařilo kontaktovat Project Dynamo, neziskovou organizaci, která se specializuje na evakuaci amerických občanů z válečných oblastí. Spoluzakladatelem je Bryna Stern, veterán americké armády, který nakonec osobně pro chlapce – a nejen pro ně – dojel.

Děti se podařilo zachránit v úterý a cesta nebyla podle Sterna vůbec jednoduchá. Nakoupil ohřívače rukou a lahve s horkou vodou, aby je mohl plnit pro případ, že by v jejich sanitce vypadl proud a museli by miminka udržet při životě. „Když zachraňujeme, myslím na nejhorší možný scénář, takže když se sanitka porouchá, když nám dojde benzín, co uděláme s teplotou? Děti musí být v teple,“ popsal Stern pro web dailymail.uk.

Během cesty je podle jeho slov potkala sněhová bouře nebo ostřelování. Věděl ale, že je nutné děti z Kyjeva dostat. Cesta na hranice trvala 13 hodin, kde už na dvojčata čekal jejich otec Saša. Ten se na Ukrajině narodil, ale v roce 1989 emigroval do Chicaga jako židovský uprchlík. Nyní vyučuje ruskou literaturu na univerzitě v Georgii.

Všechny převezené děti, včetně Lennyho a Moishe, zkontrolovali lékaři a podle nich jsou v dobrém zdravotním stavu. Matka obou chlapců by do země měla dorazit ve čtvrtek. „Už je nikdy nespustím z očí,“ řekl Saša o chlapcích, kteří jsou pojmenováni po jeho dědečcích, kteří za druhé světové války bojovali proti Němcům.

Během mise byly také zachráněny a bezpečně evakuovány dvě ukrajinské ženy a britský pár. Projektu Dynamo už se podařilo z Ukrajiny zachránit už 150 lidí.

Tagy: