Hemingway Bar Prague, podnik inspirovaný Ernestem Hemingwayem, patří mezi stálice na pražské barové scéně. Během své šestnáctileté historie se zapsal i do povědomí světové barmanské komunity, to když se dvakrát po sobě umístil v žebříčku The World's 50 Best Bars. Nyní proslulý koktejlový bar začíná psát další kapitolu – z původních prostor se totiž stěhuje na novou adresu v Opatovické ulici na Praze 1. V interiéru od studia Storytelling Architects představí nejen nové koktejlové menu, ale díky plnohodnotné kuchyni také několik do detailu vyladěných barových jídel.
Za jedním z nejstarších a nejdéle fungujících barů u nás se hosté nově musí vydat do Opatovické ulice. Změna adresy s sebou přinesla i příležitost k pořádnému faceliftu, který si vzalo na starost studio Storytelling Architects. Jejich hlavní inspirací se stal sám Ernest Hemingway a jeho pobyt na Kubě. V prostoru převládá tmavé dřevo, jež definovalo i původní bar, doplněné o zeleno-tyrkysové obklady a okenice. Součástí interiéru jsou též odkazy na autora v podobě psacích strojů, fotografií a dalších starožitných artefaktů – včetně historické pokladny, jež byla dominantou i původního Hemingway Baru Prague.
ČTĚTE TAKÉ: Že se v barech jen chlastá? Mýtus, říká George Němec. Promluvil i o trendech a hostech „s bičíkem“
„Zachovat ikonické prvky, které dotváří atmosféru Hemingway Baru Prague, pro nás bylo důležité. Chceme tím stávajícím hostům dát najevo, že i když se změnila adresa a interiér, koncept zůstává stále stejný. Naší doménou nadále budou koktejly z prémiových surovin a v prvotřídní kvalitě. Současně nám nový prostor nabízí mnohem více možností,“ uvádí Aleš Půta, majitel Hemingway Baru Prague.
Terasa, kuchyně a degustační místnost
Jakmile člověk vstoupí, přivítá ho bar, jenž vyplňuje větší část vrchního patra. Projde-li kolem něj do zadní části, dostane se do lounge s několika stolky a vstupem na terasu, kde bude v letních měsících vnitrobloková zahrádka. Největší novinkou je pak kuchyň, jíž bude vládnout šéfkuchař s příznačným jménem Tomáš Kuchyňka a zúročí zde své zkušenosti z Velké Británie nebo z tuzemských podniků Field a Gram.
S projektem Za barem si Pavlína Švarcová klade za cíl dostat barmanské řemeslo mezi širokou veřejnost a nechat ji nahlédnout do zákulisí těch nejpůsobivějších barů nejen v Praze, ale i po celém Česku. Je libo sexy svěží daiquiri, sofistikovaný boulevardier, anebo zkrátka nevíte a chcete se nechat inspirovat?
Tomáš Kuchyňka při přípravě pokrmů klade důraz na sezónní suroviny, jednoduchost a čistotu chutí. Styl své kuchyně označuje jako „smart casual“ – elegantní, ale uvolněný, precizní v provedení, avšak přístupný. Hemingway Bar Prague se však nemění v restauraci – pokrmy jsou doplňkem koktejlů. Hostům nicméně umožní vychutnat si v baru aperitiv, lehkou večeři i digestiv.
V úvodním menu se objeví například ropa vieja (pomalu tažené hovězí maso v kubánském stylu), mussels escabeche (mušle, fúze mezi španělskou a francouzskou kuchyní), jambón de canard (sušené kachní prso) nebo mojama (sušený tuňák), dále různé varianty ústřic, ceviche či sardinky. V nabídce nechybí ani bezmasá jídla: karamelizovaná šalotka s gratinovaným comté, rajčatový chléb pa amb tomàquet nebo grilované papričky shishito.
Stejně jako původní prostor disponuje i tento dalším patrem. Tentokrát je ovšem třeba zamířit do suterénu, kde se ukrývá degustační místnost. Ta je k dispozici pro soukromé akce, řízené degustace či barové pop-upy a take-overy, jež se zde budou odehrávat. Stejně tak se jedná o ideální místo v centru Prahy pro uvedení nového produktu na trh, křest knihy nebo tiskovou konferenci.
Pocta jmenovci
Spojení baru s americkým spisovatelem není náhodné – Hemingway dal světu kromě oceňované literatury i několik koktejlových receptur jako Death in the Afternoon, Papa Doble nebo Hemingway Daiquiri. Mezi jeho nejoblíbenější nápoje patřily rum, absint a šampaňské, které tvoří páteř nabídky Hemingway Baru Prague. Bohatý nápojový lístek s desítkami až stovkami značek ze zmíněných tří kategorií doplňuje koktejlové menu, jež s novou adresou taktéž prošlo obměnou.
Aktuálně obsahuje celkem dvacet koktejlů, jež jsou rozdělené do dvou skupin. První je „best of Hemingway“ a obsahuje bestsellery z šestnáctileté historie baru. Na menu se tak mimo jiné vrací Becher Butter Sour na bázi Becherovky, dále The Revenant, kombinace absintu, zázvoru a kombuchy servírovaná v absintové fontáně, nebo Hemingway’s New Fashioned.
Druhou polovinu pak tvoří nové signature drinky, při jejichž tvorbě se barový tým inspiroval životem Ernesta Hemingwaye. „Pátrali jsme po méně známých událostech ze spisovatelova života. Třeba když se v Benátkách seznámil s Adrianou Ivančič, která se posléze stala jeho milenkou. Koktejl připomínající jejich setkání je twistem na Negroni s jahodami a jahodovým marshmallow,“ popisuje Aleš Půta. Dále hosté ochutnají například variaci na Bellini, jeden z Hemingwayových oblíbených nápojů, nebo twist na Gimlet se středomořským nádechem a podávaný netradičně v porcelánových skořápkách ve tvaru ústřice.
Hemingway Bar Prague na adrese Opatovická 3 zahájí svůj provoz již během května, první měsíce se ponesou v módu soft openingu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koktejlová poezie Vinohrad aneb Laboratoř chutí. Jaký drink vás charakterizuje nejlépe?