V lednu i přes 40 tisíc nově nakažených denně. Naplní se Duškův hororový scénář?

Jen za leden 834 000 nově nakažených a 40 tisíc přírůstků za den. Tak zní nejhorší ze scénářů vývoje pandemie v Česku. Jako každý pátek čísla představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Expertní skupina ministerstva zdravotnictví bude muset řešit, zda při setrvale vysokém skóre protiepidemického systému PES navrhnout vládě přesun do pátého stupně pohotovosti.

Reprodukční číslo se momentálně drží na hodnotě 1,2. ÚZIS ale vzhledem k vývoji pandemie pracuje také s možnou hodnotou 1,3. Výpočet skóre PES vychází mimo jiné právě z hodnoty reprodukčního čísla. To udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Na konci listopadu kleslo na 0,8, od té doby ale každý den mírně roste. Ředitel ÚZIS Dušek minulý týden na tiskové konferenci podotkl, že pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, čeká nevyhnutelně eskalaci. V takovém případě by podle něj nově nakažených do konce prosince bylo asi 198 000, což platí také podle aktuálních dat.

Už tento týden podle Duška potvrzuje očekávání, která hovořila o průměrně zhruba 6 000 nových případů denně. Za týden tak jejich průměrný počet vzrostl o 30 procent a příští týden to prý bude ještě více. Roste i podíl pozitivních testů ze všech provedených a podíl nakažených seniorů. Díky pravidelnému testování ale klesá počet nakažených v domovech důchodců.

Ohrožená kapacita nemocnic

Rizikový scénář počítá na konci měsíce se 7 000 nakažených, kteří budou potřebovat hospitalizaci. Při kritickém vývoji a reprodukčním čísle 1,3 by mohlo jít až o 14 tisíc pacientů.

Rizikový scénář vývoje do konce roku počítá s 900–1 100 pacienty na JIP v daném dni. Nejčernější očekávání pak mluví dokonce o 2 000 pacientů. Zátěž nemocnic by pak byla horší než na začátku listopadu, kdy Česko zaznamenalo dosud nejvyšší čísla –⁠ 8 300 hospitalizovaných s COVID-19 a z toho 1 200 na odděleních JIP.

40 tisíc denních přírůstků na konci ledna?

Co se týče počtu nových případů, na konci měsíce by jich jenom za prosinec mohlo být skoro 200 tisíc. Pokud by přišlo významnější rozvolňování, mohlo by za leden přibýt až 834 000 nových případů nákazy koronavirem.

„Postupujeme směrem rostoucí dynamiky epidemie a ona poroste dál. Vidíte, jak se naplnila predikce scénáře, když jsme ještě brzdili na začátku prosince. Potom se to přepnulo do stagnující situace minulý týden, kdy už ale ty záchyty byly kolem pěti tisíc. V dalších týdenech počítáme s dalším růstem,“ komentoval Dušek graf.

„Jdeme podle této trajektorie a můžeme ji zlomit dodržováním opatření, antigenním testováním a vychytáváním symptomatických a asymptomatických jedinců z populace. Zatím se bohužel naplňuje tento rizikový scénář. Pokud by to pokračovalo dál ta nevyhnutelně to na přelomu roku bude 10–11 tisíc i více denně diagnostikovaných,“ dodal.

Jím ukázaný graf však ukazuje také překonání hranice 40 tisíc denních přírůstků na konci ledna. To by však nebylo reálné vzhledem k současnému počtu provedených testů. Minulý týden jich bylo za jeden den provedeno maximálně 32 tisíc.

Cílem resortu je teď podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zejména ochránit kapacity zdravotnického systému. „Dochází ke zhoršování stavu v nemocnicích. V části krajů se opět zvyšuje množství nakažených zdravotníků, což kapacitu také snižuje,“ řekl Blatný. Aktuálně je nemocných 5 100 zdravotníků. V průměru teď do nemocnic přichází kvůli zhoršení stavu 300 až 350 pozitivních denně. „Počet nových případů nemusí být takový problém, pokud se nepromítne do nemocnic, dodal.

Tagy: