Prostě Hanka. V Petřkovicích pamatují Zagorovou jako školačku, promluvila dávná kamarádka

Zagorová zpívala také v NDR i v BRD.

Jak na Zagorovou vzpomínají v rodné Ostravě?

Na Hanu Zagorovou obzvlášť smutně vzpomínají lidé v Ostravě-Petřkovicích. Právě tam se narodila, prožila své dětství a rané mládí, než odešla studovat do Brna a stala se slavnou zpěvačkou. Byla to jejich Hanka, kterou si pamatují ještě jako školačku.

Vždycky byla hrdá, že je z Ostravy. V domě na kraji Petřkovic, na jehož schodech sedávala s kamarádkami, vyrůstala s o dva roky starší sestrou Evelyn. Její otec byl stavební inženýr, matka učitelka.

„To ještě byla prostě Hanka, ještě to nebyla populární zpěvačka. Takových děvčat byla hromada,“ uvedl jeden z obyvatel Petřkovic, který si Zagorovou pamatuje ještě s copem nebo dvěma culíky.

„Spolu s Haničkou jsme vedly jiskřičky ve zdejší základní škole. Po jiskřičkách jsme si zašly na její oblíbené šampíčko a tak jsme se stýkaly každou středu. Ona pak šla na studia do Brna, ale vracela se na sobotu a neděli. A tak jsme chodily do Imperialu, daly jsme si tam dobré jahodové knedlíky a zapíjely to šampaňským,“ popsala kamarádka z mládí Alena Sanetriková.

„Ona byla strašně hodná, taková upřímná. Z ní úplně čišela radost. Uměla utěšovat druhé. Dovedla k těm lidem promluvit krásným slovem a já si myslím, že byla velice milovaná. Karel Gott a naše Hanička, nezapomenutelní,“ doplnila kamarádka.

Lidé z Petřkovic oslnivou kariéru Zagorové sledovali, Hanu milovali, byla prostě od nich z vesnice. Její písničky tam zná snad každý. „My všechny ty písničky posloucháme s manželkou, ona je opravdu naše hvězda,“ potvrdil jeden z místních.

„Měla jsem ji ráda, celé svoje mládí vlastně jsem poslouchala její písničky,“ doplnila další obyvatelka. „Ze Sanitky, písničky s Kotvaldem, pak Studánko stříbrná, ta byla nejhezčí,“ myslí si jiná „sousedka“.

V posledních letech už Hana Zagorová do Petřkovic nejezdila, zřejmě kvůli únavě. V domě rodičů už bydlí někdo jiný.

Tagy: