Sledujte ŽIVĚ: Vláda jednala o zaměstnávání Ukrajinců i rouškách pro děti. Co schválila?

Vít Rakušan

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda se ve středu zabývala plánem na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny. Probrala také úpravu pravidel pro nošení roušek v hromadné dopravě tak, aby se povinnost vztahovala na všechny děti nad šest let, tedy i děti z Ukrajiny. Také by měla oficiálně prodloužit nouzový stav. Tiskovou konferenci po jednání kabinetu sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě na cnn.iprima.cz. Začátek je plánován na 14:30, může se však s ohledem na průběh jednání měnit.

Po úterním schválení žádosti o prodloužení nouzového stavu Sněmovnou by měla vláda vyhlásit, že tento nástroj krizového řízení bude platit další dva měsíce. Bez prodloužení by končil v neděli 3. dubna. Nouzový stav vláda zavedla kvůli zvládání přílivu válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Ministři se měli zabývat i souborem opatření proti rostoucí inflaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hovořil o zvýšení životního minima, valorizaci některých dávek včetně rodičovského příspěvku a příspěvků na mobilitu pro postižené či změně daňové slevy na poplatníka a děti.

Balíček opatření pro podniky, které čelí rostoucím cenám energií, má kabinetu předložit ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Ministři by měli probrat také analýzu legislativy, která se dotýká plánu na zmrazování majetků ruských subjektů podléhajících sankcím vůči Rusku.

V rámci běžné agendy by vláda měla posoudit také několik opozičních návrhů. Odmítne zřejmě trojici předloh opozičního hnutí ANO, které reagují na rostoucí ceny energií.

Kvůli nákaze koronavirem a izolaci se jednání osobně nezúčastní premiér Petr Fiala (ODS), nahradit by ho měl v řízení schůze vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Tiskovou konferenci po jednání kabinetu sledujte na CNN Prima NEWS nebo živě na cnn.iprima.cz. Začátek je plánován na 14:30, může se však s ohledem na průběh jednání měnit.

Tagy: