Balšínek: Je nechutné, že opozice měsíc po začátku války kritizuje pomoc uprchlíkům

Dalibor Balšínek

Experti o milosti Miloše Zemana i situaci na Ukrajině

To, že opozice měsíc po začátku ruské invaze na Ukrajinu kritizuje pomoc uprchlíkům, považuji za nechutné. Vláda musí řešit mimořádnou situaci. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Poslanci v úterý jednali o prodloužení nouzového stavu do konce května. Stav nouze je podle vlády Petra Fialy (ODS) nadále nutný ke zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny po ruské invazi. Šéf SPD Tomio Ukamura řekl, že snaha pomoci ukrajinským uprchlíkům vede k diskriminaci jiných sociálně slabých českých občanů.

„Válka vypukla před měsícem a řeší se mimořádná situace. Přijde mi spíš nechutné, že v tuto chvíli opozice s něčím takovým přichází. Je třeba ještě zdůraznit, že do ČR přišlo něco přes 300 tisíc uprchlíků. Pokud by kritika přišla po čtyřech, pěti měsících, nějaké pochopení bych pro to měl, ale nyní se řeší krize. Vláda nepochybně bude něco dělat i pro české občany, ale i pomoc ukrajinským uprchlíkům je v zásadě řešením pro občany ČR,“ má jasno Balšínek.

„Vláda opravdu podceňuje komunikaci, schopnost rychle a symbolicky pomáhat a řešit trable i těch nejslabších zasažených v domácím prostředí. Na jedné straně ale dokáže být vláda Petra Fialy velice rychlá a akceschopná v pomoci uprchlíkům,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček.

Vláda nouzový stav nevysvětlila

V pořadu se také vyjádřil Jan Hrnčíř z SPD. „Nouzový stav je ten, který má pomoci řešit nějaké situace. Má na to 30 dní. V tom čase má vláda zareagovat. Pravdou je, že doposud téměř žádnou pravomoc, kterou vláda v tom usnesení o vyhlášení nouzového stavu má, nevyužila. Vláda nebyla schopna říci, proč nouzový stav potřebuje,“ reagoval Hrnčíř. „Kabinet zapomíná řešit problémy, které obyvatelé u nás mají. Máme tu pádivou inflaci, růst cen, stoupají exekuce. Už to není jen problém chudiny,“ dodal Hrnčíř.

„Je otázkou každého z nás, abychom bránili uprchlé děti a matky, protože jejich otcové a dědové chrání nás. Jsou to hrdinové, kteří potřebují své děti svěřit někomu, kdo se o ně postará. Zatím si myslím, že ve společnosti je obecně nálada velmi dobrá a jsem hrdý na to, že jsem Čech. Česká vláda a občané vytváří situaci, že se Ukrajinci u nás cítí dobře,“ uvedl Tom Philipp (KDU-ČSL).

Zeman vysekal kamaráda ze šlamastiky

Prezident Miloš Zeman v úterý udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zeman, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná. Balák byl navíc do té doby bezúhonný.

„Odůvodnění je nepřijatelné pro fungování demokratického právního státu, protože tím se zpochybňuje nestrannost soudní justice. Naše soudnictví se tím dehonestuje. Když to je z úst prezidenta, je to něco, co se nedá hodnotit nějakými diplomatickými slovy,“ řekl předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský.

Podle Philippa má být prezident příkladem pro všechny. „Člověk má opravné prostředky na to, aby se bránil, kdyby se cítil poškozen. Je to klientelismus, zneužití pravomoci a chování, které do společnosti vnáší nejistotu. Ukazuje, že stačí mít kamaráda a můžete se vysekat z velké šlamastiky,“ vysvětlil Philipp.

„Z historie víme, že k justičním excesům došlo. Soudní soustava není neomylná. Milost by se měla udělovat z nějakých humanitárních důvodů a podobně. Myslím si, že to je velice nešťastné. Prezident republiky k tomu má svoji pravomoc,“ sdělil Jan Hrnčíř.

Politolog Jan Kubáček se obává, že milost byla udělena účelově a nevhodně. „I argumentace prokazovala nesystémovost. Tento způsob milosti byl několikrát kritizován. Vzkaz veřejnosti je neradostný. Myslím si, že to gesto bylo nešťastné, účelové a nadělá ještě dost zlé krve,“ varoval Kubáček. „Miloš Zeman tím ukázal, že už mu prakticky na ničem nezáleží,“ dodal Balšínek.

Tagy: