Česko potrápí sněhové jazyky, závěje a ledovka. Kde se změny počasí projeví nejvýrazněji?

Ledovka trápí Česko

Počasí 16.1.2024 07:08

Razantní změna počasí, která Česko zasáhne ve středu, může přinést značné dopravní problémy. Vítr a sněžení připraví řidičům ve vyšších polohách komplikace v podobě sněhových jazyků a závějí, varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu bude situaci ztěžovat ledovka, nejhorší to bude odpoledne a večer.

V úterý můžeme podle předpovědi ČHMÚ očekávat zvýšenou proměnlivou oblačnost, místy se mohou vyskytnout sněhové přeháňky, a to zejména na severu a severovýchodě našeho území. „Na obloze se budou střídat mraky a sluneční paprsky,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková.

ČTĚTE TAKÉ: Lyžaře v Tatrách smetla lavina, kterou sami utrhli. Dramatické okamžiky natočila kamera

Od západu bude během dne ubývat srážek, později i oblačnosti. Teploty se budou pohybovat od −2 do 2 stupňů Celsia, v 1 000 m v horských oblastech bude okolo −6 °C. Na horách může dojít i k závějím.

Ve středu by podle meteorologů měla nastat razantní změna počasí.V noci na středu bude zpočátku polojasno, na Moravě nastane ojediněle nízká oblačnost. Vyskytnout se na některých místem mohou vyskytnout i mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo −3 až −7 stupňů Celsia, v případě sněhové pokrývky až −10 °C.

Během dne by mělo být ve středu převážně zataženo. Postupně bude sněžení přecházet v déšť, místy i mrznoucí. „Situaci na silnicích bude komplikovat hlavně odpoledne a večer mrznoucí déšť,“ upozornili meteorologové. Teploty by měly stoupat po celý den a nejvyšších hodnot dosáhnou netypicky v noci na čtvrtek.

V této souvislosti meteorologové  varovali před možnou tvorbou ledovky. „Riziko tvorby ledovky bude zpočátku v Čechách, později i v oblasti Moravy,“ napsali v příspěvku na síti X a dodali, že celkovou situaci budou postupně upřesňovat. „Již v tuto chvíli je však možné říct, že riziko vzniku ledovky bude ve středu odpoledne a večer lokálně vysoké,“ zdůraznili.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo −1 až 4 °C, na jihozápadě Čech teploměry vystoupají až k 6 °C. Foukat by měl mírný jižní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, která může v nárazech dosáhnout až 15 m/s.

Také čtvrtek se bude nést ve znamení velkých teplotních rozdílů. Zatímco na jižní Moravě mohou v odpoledních hodinách teploty dosahovat téměř až k 10 stupňům Celsia, na západě může mrznout. Řidiče může potrápit mrznoucí déšť, zpočátku dne se na severu a severozápadě území vyskytnou i sněhové přeháňky. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 8 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dechberoucí hra rampouchů na Rokycansku: Mráz proměnil historický mlýn v ledové království

Tagy: