Stát se v příštích letech příliš neuskromní. Schodky rozpočtu budou vyšší než letos

Zbyněk Stanjura

Sněmovna schválila rozpočet

Státní rozpočet by měl v roce 2023 dosáhnout 295 miliard korun. To je o 15 miliard více, než kolik je naplánováno pro letošní rok. Ani v dalších letech se však stát příliš uskromňovat nehodlá. Kolem 300 miliard prohospodaří také v letech 2024 a 2025, jak vyplývá ze střednědobého výhledu státního rozpočtu.

Ministerstvo financí naplánovalo na příští rok rozpočtových schodek ve výši 295 miliard korun. Vyplývá to z předběžného pracovního návrhu, na který se odkazuje ČTK. Úřad Zbyňka Stanjury (ODS) zvýšil nebo nechal na stejné úrovni jako letos výdaje ve více než polovině rozpočtových kapitol.

Na více peněz by si v roce 2023 mělo přijít ministerstvo práce a sociálních věcí či ministerstvo obrany. Větší balík prostředků stát vydá také na takzvanou dluhovou službu, tedy na platby úroků ze státního dluhu.

Ministerstvo financí podle ČTK v materiálu také předběžně stanovilo na základě střednědobého výhledu rozpočtový deficit na roky 2024 a 2025. V každém z nich bude stát hospodařit se schodkem bezmála 300 miliard korun.

Novela rozpočtu přijde v létě

„Vzhledem k aktuálně probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině, významnému růstu inflace a vysokému růstu cen energií se požadavky na státní rozpočet velmi rychle mění. Z uvedených důvodů ministerstvo financí oproti minulým rokům předkládá materiál pouze v základních, zákonem definovaných, parametrech,“ upozornil Stanjurův úřad v materiálu.

Pro výdajové rámce na následující tři roky přitom podle úřadu byla klíčová prognóza makroekonomického vývoje, kterou Výbor pro rozpočtové prognózy posoudil v dubnu jako realistickou.

Na letošní rok vládní koalice většinou poslaneckých hlasů schválilo státní rozpočet se schodkem ve výši 280 miliard korun. Vzhledem k dříve nepředpokládanému vývoji na Ukrajině a následné uprchlické vlně, které čelí také Česko, je však tento plán prakticky „mrtvý“. Ministerstvo financí předloží novelu státního rozpočtu během července. Ke konci května činil rozpočtový schodek 189,3 miliardy korun.

Tagy: