Umělci stále čekají na peníze od státu. Vyplácet budeme nonstop, slibuje Havlíček

Dvořákova Praha

Program COVID kultura

Divadla jsou pro diváky nadále uzavřená, koncerty zůstávají v nedohlednu, ale vládní podpora umělcům z programu COVID kultura nezačala být vyplácena ještě takřka po měsíci a půl. Ministerstvo kultury již přitom více než polovinu podaných žádostí zpracovalo a předalo ministerstvu průmyslu. Ministr Karel Havlíček (za ANO) slibuje, že poté, co vše posvětí Evropská komise, začne jeho ministerstvo peníze umělcům okamžitě vyplácet.

„Ve středu čekáme finální notifikaci Evropské komise, obratem začínáme proplácet, pojedeme nonstop, desítky lidí jsou připraveny,“ sdělil Havlíček pro CNN Prima NEWS.

OSVČ ve druhé výzvě programu připraveného ministerstvy průmyslu a kultury podaly skoro 4 000 žádostí a podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) z nich 2 500 jeho ministerstvo zpracovalo a poslalo na ministerstvo průmyslu.

Od podnikatelů dostalo ministerstvo zatím 662 žádosti v objemu 287 milionů korun, od OSVČ, kterým program nabízí jednorázovou podporu 60 tisíc korun, 3 833 žádostí celkem za 230 milionů korun.

Program COVID kultura měl původně kompenzovat podnikatelům v kultuře zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Z 900 milionů určených na podporu pro ně se tak v první výzvě vyčerpalo jen asi 135 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ministerstvem kultury proto připravilo druhou výzvu, kde je k dispozici přes 750 milionů korun. O dotaci mohou žádat podnikatelé v kultuře i jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko-technických profesích. Firmy z něj mohou získat až deset milionů korun.

Částka bude vyčerpána, říká Zaorálek

Zaorálek v České televizi řekl, že podle něj bude určená částka pro program vyčerpána. Již dříve zmiňoval příslib od premiéra Andreje Babiše (ANO), že pokud se spotřebují všechny peníze, bude možné vyčlenit další. „Mám domluvu s ministryní financí a s premiérem, že pokud se situace bude vyvíjet tak, že to bude zase zásadně blokovat kulturní instituce, budeme jednat o tom, jak je podržet,“ uvedl Zaorálek s tím, že aktuálně dostal do rozpočtu 300 milionů korun pro regionální divadla a orchestry, které jsou více ohroženy než soubory ve velkých městech.

Z programu COVID kultura mohou divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje na kulturní akce přesunuté či zrušené kvůli mimořádným protikoronavirovým opatřením vlády.

Tagy: