Útok na Vinnycji? Rusům je jedno, kam pálí. Dostanou souřadnice a hotovo, říká Visingr

Následky ruského raketového útoku na město Vinnycja

Rusko na Ukrajině nepolevuje v útocích na civilní cíle

Rusové ve čtvrtek vyslali na ukrajinské město Vinnycja raketu, která podle nich měla mířit na vojenský cíl. Místo toho však dopadla přímo do centra města a měla za následek desítky mrtvých civilistů včetně tří dětí. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra je ruským dělostřelcům vlastně jedno, kam pálí. Expert CNN Prima NEWS dále popsal podrobnosti ke konkrétní raketě Kalibr, kterou Rusové na Vinnycji vyslali.

Visingr zmínil, že debata o tom, zda Rusové schválně útočí na civilní cíle, se vede prakticky od samého začátku války. On sám se však kloní k názoru, že se civilisté stávají oběťmi ruských dalekonosných zbraní spíše kvůli kombinaci nepřesnosti a lhostejnosti ruských vojáků.

„Ne že by Rusové cíleně likvidovali civilní cíle. Jim je to prostě jedno. Když se těm dělostřelcům řekne ‚palte na souřadnice’, tak oni prostě střílejí. Jestli je tam opravna tanků nebo mateřská školka jim je prostě jedno, protože rozkaz zněl jasně,“ řekl CNN Prima NEWS Visingr.

Rusové na Vinnycji poslali raketu Kalibr. Tu Visingr popisuje jako střelu s plochou dráhou letu, která se standardně odpaluje z lodí či ponorek. „Poprvé je Rusové použili při útocích na cíle islamistů. Kalibr má dostřel zhruba 2,5 tisíce kilometrů. V podstatě se dá říct, že to je ruský ekvivalent známé americké střely Tomahawk,“ vysvětlil vojenský expert.

Rusové sice tvrdí, že se jedná o velmi přesnou střelu, Visingr ale podle svých slov nemá příliš velkou důvěru v naváděcí systémy ruských sil. Obzvláště s ohledem na ty západní. „Občas každá raketa selže, to se prostě stává. Ale Rusům jich selhává opravdu enormní množství,“ zmínil dále odborník s tím, že pokud jednotce selže maximálně 10 procent raket, lze to ještě považovat za úspěch. Rusové však mohou za úspěch vydávat, když jim selže do 40 procent střel.

Podle něj je tak klidně možné, že ruský naváděcí systém mohl selhat i v případě Vinnycji. Jako možnost nevyloučil i poškození rakety za letu.

Cílem byli dodavatelé zbraní, tvrdí Rusové

Ukrajina oznámila, že při raketovém útoku na centrum Vinnycji došlo k úmrtí 23 lidí, mezi nimi mají být i tři děti. Prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za teroristický čin. Další lidé jsou navíc stále nezvěstní a zraněno bylo přes sto dalších civilistů.

Naopak Rusko hlásí, že při útoku na Vinnycji zemřeli „zástupci velení ukrajinské armády se zahraničními dodavateli zbraní“. Zároveň uvedli, že cílem rakety byl Dům důstojníků. Ten přitom ve městě slouží jako kulturní zařízení.

„Všichni účastníci setkání byli následkem úderu zlikvidováni,“ pronesl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Tagy:
válka raketa smrt zbraň invaze Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lukáš Visingr Vinnycja ruská invaze na Ukrajinu Tomahawk