V České Lípě vybuchla tlaková láhev, pro raněné letěly vrtulníky. Strašná rána, líčí svědci

Následky výbuchu tlakové láhve v České Lípě (8. 1. 2024)

Exploze v továrně v České Lípě

Dva zraněné si vyžádal výbuch tlakové lahve v areálu továrny Alstom v České Lípě, oba skončili na popáleninovém centru vinohradské nemocnice. Explozi provázela ohlušující rána, okolní domy se podle svědků otřásly v základech. Láhev poháněla vysokozdvižný vozík. Podobné incidenty jsou naprosto výjimečné, uvedl specialista oslovený redakcí.

„Slyšeli jsme strašnou ránu, celý barák se zachvěl a třásly se okenní tabulky. Vyběhli jsme na balkón a naproti ve fabrice jsme viděli díru ve střeše. Pak už to začalo všude houkat, najeli hasiči, záchranka, přiletěly vrtulníky,“ popsal řemeslník Jiří Špína, který s kolegou v domě vzdáleném zhruba 200 metrů od továrny provádí rekonstrukci bytu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obyvatele Hlinecka vzbudil požár. Oheň nejspíš vyvolala porucha elektrokola, zranil se hasič

Záchranáři na místo povolali dva vrtulníky, jeden z Liberce, jeden z Prahy. „Na místě jsme měli dva pacienty, kteří utrpěli středně těžká poranění, byli při vědomí a s posádkami komunikovali,“ řekl mluvčí libereckých záchranářů Michael Georgiev.

Ve střeše zůstala po výbuchu ohromná díra

Podle policistů byla tlaková lahev, která explodovala, umístěná ve vysokozdvižném vozíku. Plyn v něm slouží pro pohon. Co přesně se stalo, vyšetřuje policie. „Zranění muži jsou zaměstnanci externí firmy, kteří s vysokozdvižnými vozíky v areálu továrny manipulují. Nemáme informace o tom, že by výbuchu předcházelo něco mimořádného, spolupracujeme s vyšetřovateli,“ uvedla mluvčí firmy Alstom Judita Urbánková.

Tlaková lahev ve vysokozdvižném vozíku explodovala uvnitř jedné z budov, na fotografiích, které zveřejnili hasiči, je vidět kompletně zdemolovaný interiér. Ve střeše zůstala po výbuchu ohromná díra. „Výši škody v tuhle chvíli nedokážeme odhadnout,“ podotkla Urbánková.

Plynový pohon je u vysokozdvižných vozíků běžný, podle specialisty osloveného redakcí musí zařízení procházet jednou ročně pravidelnou revizí. Exploze tlakové lahve je podle něj zcela výjimečná událost.

Vysokozdvižný vozík s plynovým pohonem byl v loňském roce také na počátku rozsáhlého požáru textilky Juta v Turnově. I tam se ozývaly exploze tlakových lahví ve vozících, proč přesně tam „ještěrka“ začala hořet, ale není jasné. Škoda se vyšplhala na 160 milionů korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fenka hrdinkou. Nezvyklým štěkotem vzbudila majitele a zabránila obrovské tragédii

Tagy: