VÝSTRAHA: Česko ohrozí silný vítr, nejdříve zasáhne zaplavené regiony. Může za to Kirk

Česko se potýká se silným větrem. (Ilustrační foto)

Hurikán Kirk ovlivní počasí i v Česku

Ve středu od devíti večer vstoupí v několika okresech v platnost výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem. Ta potrvá do čtvrtečního poledne. Meteorologická hrozba souvisí s hurikánem Kirk, který se blíží k Evropě.

Výstraha meteorologů platí nejdříve pro kraje na východě země, které nedávno zasáhly ničivé povodně. Podle ČHMÚ zasáhne Jeseníky a okresy na jihu Moravskoslezského kraje vítr, který v nárazech dosáhne více než 65 kilometrů za hodinu. Výstraha je v platnosti od devíti hodin večer do středeční šesté hodiny ranní.

ČTĚTE TAKÉ: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzývá i Biden

Od středy ráno platí stejná výstraha pro západ a sever našeho území. ČHMÚ ji vydalo pro okresy v Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. V platnosti je do středečního poledne.

Silný vítr má spojitost s působením hurikánu Kirk, který v posledních dnech mířil k Evropě. Ten zatím ovlivnil počasí v Česku zejména teplejším počasím. Od jihozápadu k nám díky jeho působení proudí teplejší vzduch, takže teploty ve středu vystoupaly až ke 20 stupňům Celsia.

Kirk již ve středu ráno dorazil do Evropy. Jeho důsledky pocítili nejprve obyvatelé na jihozápadě starého kontinentu. V přístavním městě Porto na severu Portugalska platí ve středu i čtvrtek výstraha meteorologů z IPMA hlavně kvůli vysokým vlnám, které mohou mít až 12 metrů.

Výstrahu před bouří vydalo také Španělsko. Škody hrozí hlavně na severu země, a to opět v souvislosti s až sedmimetrovými vlnami. Varování před silným větrem je v platnosti i pro vnitrozemí. Extrémní riziko hrozí až do čtvrtka na severu v pohoří Picos de Europa, kde vítr může dosáhnout až 140 kilometrů za hodinu. Hurikán, který se nad oceánem změnil v mimotropickou cyklónu, by měl večer dorazit i do sousedního Německa.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Napospas živlům. Lovci bouřek vletěli do hurikánu Milton. Záběry ukazují, co následovalo

Tagy: