Zaměstnanci jsou vyždímaní. Každý by měl žádat markantní zvýšení mzdy, vybídl je Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 13.12.2023

Každý zaměstnanec by měl zaklepat na dveře svého šéfa a chtít markantní zvýšení mzdy, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj na to firmy mají a lidé by se neměli nechat uchlácholit. Vyždímané totiž podle něj nejsou firmy, ale zaměstnanci.

Reálná mzda klesla osmé čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prvním čtvrtletí letošního roku činil pokles 6,6 % a ve druhém 2,8 %. „Reálný mzdový růst se odvíjí především od inflace neboli růstu spotřebitelských cen. Ten v letošním 3. čtvrtletí dosáhl meziročně osm procent, což byla vysoká hodnota, ovšem nejnižší od 1. čtvrtletí 2022,“ podotkli statistici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena piva po Silvestru šlehne do očí, řekl ekonom. Za točené dáte mnohem více

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde o ojedinělou situaci v celém středoevropském regionu. „Reálné mzdy klesly nejmarkantněji ze všech zemí, se kterými se srovnáváme. V žádné jiné zemi, a to se bavíme o Německu, Polsku, Slovensku, Rakousku, Maďarsku, neklesla kupní síla ani vzdáleně tak, jako v České republice,“ řekl Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Podle něj by si zaměstnanci měli zažádat o zvýšení mzdy. „Každý zaměstnanec by měl zaklepat na dveře svého šéfa a chtít markantní zvýšení své mzdy, a to třeba o 20 procent. V loňském roce jsme pozorovali něco, co někteří ekonomové označují jako maržovou ziskovou inflaci. Mnohé firmy hlásily růsty zisků o stovky až tisíce procent, takže firmy na to mají,“ řekl Kovnada. Dodal, že lidé by se neměli uchlácholit tím, že firmy jsou vyždímané. „Ten, kdo je vyždímaný, je zaměstnanec,“ zdůraznil ekonom.

V pořadu Co na to vaše peněženka Kovanda diskutoval také s ekonomem Vítem Hradilem. Řešili například inflaci nebo drahé energie. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: