Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje hlavní lékař USA a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy společně s dalšími odborníky. Podle nich i lehké popíjení může mít v dlouhodobém horizontu na zdraví negativní vliv. Americké úřady vydaly doporučení, aby na etiketách alkoholických nápojů zaznělo varování před touto nemocí, cituje zprávu CNN. „Ročně je alkohol zodpovědný za 20 tisíc úmrtí na rakovinu. To je více než počet mrtvých na silnicích kvůli řízení v opilosti,“ upozornil Murthy.
Doporučení hlavního lékaře Spojených států obsahuje důrazně formulovaná varování ohledně zdravotních rizik, která vyžadují okamžitou informovanost a opatření pro širokou veřejnost. Murthy ve svých předchozích zprávách například varoval před chronickou osamělostí či násilím páchaným střelnými zbraněmi. Nyní se zaměřil na alkohol, který podle odborníků může v celé řadě případů stát za vznikem rakoviny.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Syndrom bílého pláště? Třes rukou, nervozita a vysoký tlak. Hrůzu z lékařů má každý třetí Čech
Především chtěl nově vydanou zprávou vyvrátit mýty, že v některých situacích je popíjení alkoholických nápojů neškodné či dokonce zdraví prospěšné. „Alkohol je dobře známou příčinou rakoviny, které se dá zamezit. Ve Spojených státech je každoročně zodpovědný za přibližně 100 tisíc případů této nemoci a 20 tisíc úmrtí,“ cituje CNN zprávu hlavního lékaře USA.
Podle něj jde o alarmující číslo. Pro srovnání – na amerických silnicích ročně zemře 13 500 lidí při dopravních nehodách spojených s alkoholem. Rakovina související s pitím alkoholických nápojů se tak stává větším zabijákem. „Přesto si většina Američanů toto riziko neuvědomuje,“ konstatoval Murthy, který svou funkci zastával i za prezidentů Baracka Obamy či Donalda Trumpa.
S Murthyho zprávou souhlasí i další odborníci. „Dokonce ani lehké popíjení není přínosné, ve skutečnosti může být zdraví škodlivé,“ doplnil Brian P. Lee, doktor a profesor z University of Southern California. Podle CNN odkazoval na dotazník z roku 2019, z něhož vyplynulo, že méně než polovina Američanů si byla vědoma spojitosti mezi rakovinou a alkoholem.
Podle nového doporučení je alkohol – po tabáku a obezitě – třetí nejčastější příčinou rakoviny v USA, které lze předcházet. Souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a rizikem vzniku nádorů byla odborníky prokázána nejméně u sedmi typů rakoviny: prsu, tlustého střeva, jícnu, jater, úst, hrdla a hlasivek.
„Zdravé“ červené víno? To už neplatí
Riziko navíc přetrvává bez ohledu na to, jaký druh alkoholu je konzumován, a roste spolu s vyšší spotřebou. Murthyho doporučení upozorňuje také na mýtus, že například červené víno může být zdraví prospěšné, pokud se pije s mírou. Podobného názoru je také Národní akademie věd, inženýrství a medicíny. Její prosincová zpráva sice uvádí, že sklenička vína denně může být spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zároveň ale stojí za vyšším rizikem vzniku rakoviny.
„Kdysi jsme si skutečně mysleli, že červené víno zvyšuje riziko některých druhů rakoviny, ale pozitivní účinky na kardiovaskulární onemocnění převažovali nad těmi negativními,“ řekl Dr. Otis Brawley, onkolog z Johns Hopkins University a bývalý hlavní lékař USA.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vládu děsí duševní zdraví dětí: Roste počet sebevražd i sebepoškozování, chystá velké změny
V posledních třech letech však tuto myšlenku vyvrátil neustálý proud vědeckých důkazů a rozsáhlých výzkumných přehledů. „Lidé musí být varováni. Neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu,“ podpořil Murthyho zprávu.
Alkohol způsobuje rakovinu nejméně čtyřmi způsoby. Především se v těle metabolizuje na chemickou látku zvanou acetaldehyd, která poškozuje DNA. Ta pak může způsobit nekontrolované dělení buněk, což vede ke vzniku rakoviny. Mimo jiné alkohol mění hladinu hormonů, jako jsou estrogen a testosteron, což zvyšuje výskyt rakoviny v místech citlivých na hormony, například v prsu nebo prostatě.
V kombinaci s dalšími karcinogenními látkami – například v cigaretách – pak vzniká smrtící koktejl. Vyššímu riziku je vystaveno něžné pohlaví. Zpráva uvádí, že žena, která se dožije 80 let, má zhruba 17procentní šanci, že během svého života onemocní rakovinou způsobenou alkoholem. A to i v případě, že vypije méně než jeden nápoj týdně.
U mužů je riziko menší. Existuje několik důvodů, proč jsou ženy náchylnější k rakovině související s alkoholem. „Jsou obecně tělesně menší, takže při stejném množství nápojů mají vyšší hladinu alkoholu v krvi a vystavují mu více svých buněk,“ vysvětlil doktor Lee pro CNN.
Aktualizované varovné označení alkoholických nápojů, které by odráželo riziko vzniku rakoviny, by musel schválit Kongres. V současnosti vyžadované varování z roku 1988 říká, že ženy by neměly pít alkoholické nápoje během těhotenství a že konzumace alkoholu zhoršuje schopnost řídit auto nebo obsluhovat stroje.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rok 2025 může být ve zdravotnictví náročnější, říká Prymula. Na péči by se mohlo více šetřit