Babišovi poslanci se spolupráci s Okamurou nebrání. Problémem je referendum o EU

Opozice i politologové spekulují o tom, že po volbách by mohla vzniknout koalice ANO a SPD, anebo menšinová vláda hnutí ANO s podporou SPD ve Sněmovně. Sami poslanci hnutí Andreje Babiše spolupráci s SPD neodmítají. Problémem by ale bylo referendum o vystoupení ČR z Evropské unie, na kterém SPD trvá.

Redakce CNN Prima NEWS mluvila s několika poslanci hnutí ANO o tom, jestli by si dokázali představit spolupráci s SPD. Nikdo ji vysloveně neodmítl. „Zeptejte se mě po volbách,“ prohlásil místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podobně reagovali i další. „Zajíci se počítají až po honu,“ odvětil předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Byl to přitom právě Faltýnek, kdo po volbách v roce 2017 vedl námluvy s SPD a na spolupráci tlačil. Faltýnek se dobře zná z Prostějova s druhým mužem SPD Radimem Fialou.

„Koalice se dělají až po volbách, takže podle výsledků. My jsme vždycky hlásali, že nebudeme nikoho vyčleňovat,“ řekla CNN Prima NEWS poslankyně ANO Jana Pastuchová.

Jasné ne spolupráci s hnutím Tomia Okamury neříká ani zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. „Mám jiné starosti. Teď jde o to vysvětlit lidem některá témata a rozhodně ne přemýšlet o koalicích něčeho. To je jako hádání z věštecké koule,“ řekla CNN Prima NEWS Válková.

Referendum v zajetí dezinformací

„Některé výroky poslanců a sympatizantů hnutí SPD jsou pro mě problematické. Ale pořád říkám, počkejme, jak dopadnou výsledky voleb. Byla bych skeptická někoho vylučovat. U toho jednání určitě nebudu, možná ani nebudu ve Sněmovně,“ reagovala poslankyně ANO Barbora Kořanová.

O trochu skeptičtější je šéf dolní komory z ANO Radek Vondráček. Ani on ale jednání s SPD nevyloučil. „Máme velké programové rozpory, které si skoro nedokážu představit, jak bychom překlenuli. Hlavně vystoupení z EU, to je takový milník, kde se prostě neshodneme. To ale neznamená, že se nebudeme s SPD bavit o nějakém uspořádání Sněmovny a vůbec o tom, jak bude vypadat politická situace po volbách,“ prohlásil.

Právě otázka czexitu je problematická i pro ostatní. Hnutí SPD trvá na tom, že pokud by mělo po volbách s ANO spolupracovat, chce po vládě prosazení zákona o obecném referendu. Jeho součástí by mělo být, že by se v České republice mohlo konat referendum o vystoupení z EU.

„Jsem skeptická vůči referendu. Chápu, že na obecní úrovni to funguje, ale myslím, že ČR není připravená rozhodovat o takhle důležitých otázkách v referendu. Není to dobrý způsob. V dnešní době dezinformací bych z toho měla strach,“ prohlásila Kořanová.

Referendum a vystoupení z EU odmítá i Faltýnek. „Tato otázka tady byla před čtyřmi lety. Pro nás je referendum o vystoupení z Evropské unie nepřijatelné. Jsme právoplatným členem EU, jsme rádi, že jsme členy EU, takže toto téma pro nás vůbec není k diskuzi,“ zdůraznil.

„Nejen pro mě, ale pro každého, kdo má trošku přehled, tak ví, jak je Evropská unie důležitá. Samozřejmě spoustu věcí se mi nelíbí čím dál tím víc, ale to neznamená, že to vzdáme. Rozvod je vždy až to poslední,“ podotkl Vondráček.

Redakce se zeptala Okamury, jestli by ze svého požadavku na zavedení referenda ustoupil. Šéf SPD do uzávěrky tohoto článku nereagoval. Okamura koalici s hnutím ANO nevylučuje. V minulosti však řekl, že bude trvat právě na referendu a problémem by mohl být trestně stíhaný Andrej Babiš v čele vlády.

Tagy: