Dovolená podle UNESCO: Poznejte české divy světa a jejich okolí. Čím v létě zaujmou?

Cesty do zahraničí mění mnozí Češi za poznávání krás domoviny. Vybrat si mohou i některý ze 17 „českých divů světa“, tedy památek zapsaných na seznamu UNESCO. Některé možná překvapí, že se nejedná jen o hrady a zámky. Navíc i v jejich případě nabízí blízké okolí v letních dnech zábavné vyžití pro velké i malé. Kam můžete nejen o víkendu vyrazit?

Ve spojení s UNESCO se v poslední době mluvilo zejména ve spojitosti s rozšiřujícím se seznamem. Na něj se na konci července dostalo 24 nových objektů, včetně krásných avšak odlehlých ostrovů Markézy či komplexu skalních jeskyní v deštném pralese v Malajsii.

ČTĚTE TAKÉ: Jídlo, benzín nebo lehátka. Řecký ostrov vyjde levněji než Chorvatsko, na dosah je autem

Cesty do dalekých zemí, kterými Malajsie či Francouzská Polynésie bezesporu jsou, bývají pro Čechy časově i finančně náročnější. Nabízí se však dovolená spojená s návštěvou památek na seznamu UNESCO v Česku. Tuzemsko disponuje hned 17 místy, které stojí za pozornost. A to je řeč jen o hmotných „českých divech světa“.

Nejdéle zapsanou památkou na seznamu UNESCO v Česku je historické centrum Prahy. Uznání se mu dostalo již v roce 1992. Protipólem je Žatec a krajina žateckého chmele, které jsou na seznamu od roku 2023. Nejsou to navíc jen samotné památky, které stojí za návštěvu. I v blízkém okolí mohou lidé zažít zábavu či relax a přichystat si tak příjemnou letní dovolenou.

Kam můžete v létě vyrazit, poznat některou z vyhlášených památek a užít si zábavu?

Historické centrum Prahy

  • Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 1992.

O tom, že je metropole zapsaná na seznamu UNESCO, ví většina občanů České republiky. Uznání se konkrétně dostalo historickému centru: Pražskému hradu a Hradčanům, Malé Straně, Karlovu mostu, Starému městu s Josefovem, Novému Městu, Vyšehradu a jejich jednotlivým památkám.

Zamířit na jedno či všechna zmíněná místa v létě nemusí být špatný nápad. V okolních uličkách skrývá Praha řadu malých a příjemných podniků, které nabízejí skvělé osvěžení v podobě koktejlů, limonád či dobrého jídla.

Den si mohou turisté zpříjemnit například plavbou po Vltavě, ať už na jedné z lodí nebo na šlapadle. Stín mohou mnozí nalézt na Petříně, který navíc nabízí krásné výhledy – podobně jako Pražský hrad – a pro mnohé možná překvapivě lákají na chlad a stín i hřbitovy. Právě ty patří v rozpálených dnech mezi nejméně horká místa metropole.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody

Pokud jste milovníci vody, můžete zamířit na některé z koupališť či do aquaparku. Nabízí se zajet například do Čestlic a užít si den či část dne v tamním Aquapalace.

Ti, kteří preferují koupaliště, mohou zavítat na koupaliště Divoká Šárka na Praze 6 – to návštěvníkům nabízí bazény pro plavce, brouzdaliště, tobogán, skluzavky, dětský hrad a mnoho dalších – či na koupaliště Petynka, které disponuje bazénem, tobogánem s časomírou, hřištěm na beach volejbal, brouzdalištěm a spoustou dalších atrakcí.

Historické centrum Telče

  • Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 1992.

Ve stejném roce jako Praha bylo na seznam UNESCO zapsáno také historické centrum města Telč. Z metropole se sem dostanete po necelé dvouhodinové cestě autem.

Turisté do města míří zejména za zmiňovaným historickým jádrem, které je uzavřené rybníky a branami. Lidi zaujmou zejména pastelově zbarvené domky, které jsou dominantou trojúhelníkového náměstí. Většina lidí navštíví také státní zámek Telč, který je považován za klenot moravské renesance.

A co jiného můžete v Telči zažít a objevit? Na náměstí lze využít pohostinství některé z kaváren či restaurací a na zahrádce si vychutnat vychlazený nápoj nebo sladký dezert. Ti, kteří patří mezi sportovní nadšence, mohou využít plavbu na paddleboardech kolem zámku – instruktoři pro ně mají připravený zhruba dvouhodinový zážitek, kterého se nemusí bát ani úplní začátečníci.

Ti, kteří by se chtěli ve vodě rovnou zchladit, mohou zamířit k Roštejnskému rybníku, který se nachází jen zhruba kilometr za Telčí směrem na Jihlavu. U rybníka je k dispozici letní restaurace s grilem, kemp, sportovní vyžití, dětské hřiště, půjčovna kol, bruslí či kanoí a mnoho dalšího.

Před sluncem se lidé mohou schovat také do podzemí, které v Telči v minulosti sloužilo především ke skladování zásob. Právě část podzemí byla lidem poprvé zpřístupněna v roce 2014. A pokud s sebou plánujete vzít děti, navštivte Telčský dům, který se nachází na horní části náměstí. Pro nejmenší je zde pohádková expozice, přičemž součástí prohlídky je i velká herna.

Historické centrum Českého Krumlova

  • Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 1992.

Český Krumlov je považován za mimořádný architektonický skvost. Symbolem jihočeského města na řece Vltavě je hrad a zámek, který je společně s historickým centrem zapsán na seznamu UNESCO. Nejcennější součástí areálu je zámecké barokní divadlo s téměř kompletním vybavením dekorací, kostýmů a rekvizit. Zásadní dominantou města je pak chrám svatého Víta.

Co zde navštívit? Pokud budete mít možnost, zajděte na Otáčivé hlediště. Zážitek, který si lidé odnáší, je výjimečný. Mnohé může zaujmout i Muzeum voskových figurín či prohlídka pivovaru Eggenberg doplněná degustací.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená dovolenková destinace zavírá pláže kvůli fekáliím. Do moře se šíří nebezpečné bakterie

Pokud se chcete vyhnout rozpáleným ulicím, můžete zavítat do Grafitového dolu, jehož návštěvu si užívají i ti nejmenší. Obdobně děti může zaujmout Muzeum vltavínů, kde se skrývají největší kamenné skvosty z celého světa, či historické herny v místních klášterech.

Ti, kteří se chtějí někde vykoupat, mohou zamířit například na koupaliště ve Větřní.

Žďár nad Sázavou

  • Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 1994.

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Právě tato památka byla před 30 lety zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Za neobvyklou a jedinečnou stavbou ve Žďáru nad Sázavou ročně zamíří tisíce lidí.

Pokud byste se v létě chtěli někde v okolí Žďáru zchladit, zamiřte k Velkému Dářku, kterému se přezdívá „Moře Vysočiny“. Jedna z nejstarších vodních ploch Žďárska dnes láká k rekreaci, ať už se jedná o slunění, plavání či vodní sporty. Na místě je možné si vypůjčit lodičky, šlapadla či vybavení na windsurfing.

Navštívit můžete také Rekreační areál Pilák, který leží v přírodním prostředí na břehu Pilské nádrže v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Návštěvníky všech věkových kategorií láká na nepřeberné množství sportovních a rekreačních aktivit.

Zejména rodiny s dětmi pak přímo ve Žďáru nad Sázavou ocení modelové království v tamním kulturním domě. Stejně tak mnohé zaujme i Muzeum nové generace, které lidé naleznou v zámku.

Kutná Hora

  • Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 1995.

Mezi kulturní dědictví UNESCO se zapsalo konkrétně historické jádro Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Právě gotický chrám patří mezi nejnavštěvovanější památku a dominantu města. Obdobně řada lidí zamíří do kostnice v Sedlci s proslulým lustrem z lidských ostatků a další nezvyklou výzdobou.

Mnohé by vedle těchto památek mohlo zaujmout muzeum kutnohorských pověstí, duchů a strašidel, které si užijí zejména děti. Pro ty je připraven také hotel a muzeum Lega nebo obrovský herní koutek v GASK: druhé největší galerii v České republice.

Zastavit se můžete také na prohlídce Vlašského dvora s královskou mincovnou. Dále můžete zamířit například do Českého muzea stříbra a středověkého dolu.

V horkých letních dnech mnozí ocení blízký Velký rybník, k němuž vede necelých pět kilometrů dlouhá procházka „po mlýnech“ přímo z Palackého náměstí v Kutné hoře. Ti, kteří nejsou příznivci přírodních koupališť, mohou zamířit třeba na Kutnohorskou plovárnu, která vedle běžných bazénů nabízí dětské brouzdaliště, tobogán, skluzavku, divokou řeku, masážní lavice a trysky, vodní chrliče, či vodní hřiby.

Lednicko-valtický areál

  • Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 1996.

Lednicko-valtický areál, kterému se také přezdívá Zahrada Evropy, je považován za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě a možná i na světě. Nepravidelný tvar území areálu o rozloze bezmála 300 km² hraničí na jihu s Rakouskem, na západě s oblastí Pálavy, na severu a východě pak tvoří volnou hranici areálu řeka Dyje.

Mimo nádherných scenerií, ideálního místa pro procházky a několika druhů prohlídek mohou lidé v areálu v letní sezóně využít plavby na lodích. Pokud si chcete dopřát trochu relaxu a odpočinku, můžete využít wellness v lázních Lednice a lázeňském domu Perla. Obec Lednice navíc v roce 2017 získala oficiální status lázeňského místa.

A kam v okolí zamířit za další zábavou? Pokud chcete skočit v horkých dnech do vody, můžete zhruba půl hodiny od areálu navštívit Aqualand Moravia, který nabízí dostatek zábavy jak pro malé, tak velké. Jestli jste příznivci menších areálů, můžete zavítat do letního koupaliště Břeclav, které nabízí i zázemí pro sportovní vyžití – konkrétně kurty na plážový volejbal, hřiště na streetball či minigolf. Koupání v přírodě s písečnou pláží a hřišti v blízkosti pak nabízí rybník Šutrák.

Pokud toužíte po troše adrenalinu, můžete navštívit Lanové centrum PROUD. Kromě lanového parku s vysokými překážkami je zde i Lanáček pro děti, jenž je určený pro nejmenší od tří let.

Kroměříž

  • Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 1998.

Uznání se dostalo zámku a zámeckému parku před 26 lety. Ikonická stavba Kroměříže představuje výjimečně zachovaný příklad středoevropského barokního sídla vysoké šlechty a s ním souvisejících zahrad: Podzámecká zahrada v přírodně krajinářské úpravě anglického typu a raně barokní libosad Květná zahrada.

Návštěvníkům zámek nabízí jak prohlídkové trasy s průvodcem, tak bez něj. Milovníci historie a dopravy mohou zamířit do železničního muzea Kroměříž, u nějž se i přes nedávnou rekonstrukci podařilo zachovat původní část s železničním depem a točnou. Přenést se mimo naši planetu můžete ve hvězdárně Kroměříž, která v srpnu nabízí v určité dny pozorování s názvem „Letní slunce“, a to od 18:00.

Ti nejmenší turisté jistě ocení návštěvu Dětského světa Kroměříž, který nabízí zábavu pro celou rodinu za jakéhokoliv počasí. Děti si zde mohou hrát jak ve vnitřní, tak venkovní herně – pro starší je zase v nabídce několik sportovišť od skateparku, přes tenisové kurty až po beachvolejbalové či streetballové hřiště. Nejen pro děti je v Kroměříži připraveno Film Legends Museum.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená destinace se mění v turistickou „obludu“. Starosta navrhl radikální řešení

V horkých dnech se pak můžete zchladit na koupališti Bajda přímo v Kroměříži. Návštěvníkům nabízí bazén s osmi drahami, dětský bazén, brouzdaliště, travnaté odpočinkové plochy a občerstvení. Zhruba 15 kilometrů od Kroměříže pak mohou lidé zajet ke Kurovickému lomu, který je označován za jedno z nejlepších přírodních koupališť v širokém okolí.

Holašovice

  • Na seznam UNESCO byla obec zapsána v roce 1998.

Na seznam byly Holašovice zapsány jako vesnická rezervace. Jedná se o výjimečně dobře zachovaný příklad tradiční středoevropské vesnice. Na středověkém půdorysu se zde dochovalo množství kvalitních venkovských staveb z 18. a 19. století ve stylu známém jako „jihočeské selské baroko“.

Na kraji vsi si také můžete prohlédnout kruh z obřích žulových kamenů, kterému se přezdívá jihočeské Stonehenge. Necelou půl hodinu autem daleko pak mohou lidé zavítat do Hluboké nad Vltavou – ať už do zámku s nádhernými zahradami, či do zoologické zahrady.

Zchladit se v horkých dnech mohou lidé například v sedmém největším rybníku v Jihočeském kraji – Dehtáři. Možnost koupání je pouze na začátku hráze, kde je také travnatá plážička, pozvolný vstup do vody a malé parkoviště.

Litomyšl

  • Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 1999.

Své místo na seznamu si vysloužil renesanční zámek z druhé poloviny 16. století, který je významným dokladem arkádového zámku vycházejícího z italských podnětů. K němu také náleží zámecký areál – řada hospodářských budov a zahrada, které jsou dochovány.

V přízemí zámku se dochovalo rovněž klasicistní rodinné divadlo z roku 1797. Areál divadla využil v osmdesátých letech režisér Miloš Forman pro natáčení oscarového snímku Amadeus.

Minout by turisté neměli ani historické centrum města – Smetanovo náměstí. Svou délkou téměř 500 metrů patří k nejdelším ve střední Evropě a je lemováno malebnými měšťanskými domy s podloubím.

O zábavu se postará například fotbalgolf v areálu FotbalPark Litomyšl. Nachází se zhruba dva kilometry od centra a je tvořen 18 jamkami z přírodních i umělých překážek. V létě mnozí ocení plovárnu Litomyšl, která disponuje dvěma bazény, tobogánem, skluzavkami, hřištěm pro děti i plážovým volejbalem. Stejně tak mohou milovníci vody zamířit do městského bazénu, který také nabízí řadu atrakcí.

V blízkosti Litomyšle leží také Zahrada Harta, kde návštěvníci mimo jiné najdou malý zvěřinec se zhruba 25 druhy zvířat a prostředí, které ocení nejen děti. Pro ně je zde připraveno zejména dětské hřiště a kontaktní místo se zvířaty.

Olomouc

  • Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 2000.

Na seznam UNESCO se dostal Sloup Nejsvětější Trojice, který byl vztyčen v prvních letech 18. století. Jedná se o výjimečný příklad památky typické pro střední Evropu. Dosahuje výšky 35 metrů a je v charakteristickém stylu, známém jako „olomoucké baroko“, vyzdoben množstvím soch moravského umělce Ondřeje Zahnera.

Už samotná procházka městem nabízí úchvatnou podívanou. Návštěvníci si na mnoha místech povšimnou dochovaných vojenských pevností, které byly ještě v 19. století součástí opevnění. K prohlídce zve například Muzeum olomouckého opevnění nebo interaktivní expozice Pevnost poznání.

Milovníci zvířat mohou zamířit do oblíbené zoologické zahrady, která nabízí řadu pavilonů, výběhů a expozic, včetně vyhlídkové věže, kterou jiná zoo nemá. Navíc se jedná o jedinou zoologickou zahradu v Česku, kde mohou návštěvníci potkat bílé vlky Hudsonovy.

ČTĚTE TAKÉ: Chorvati rozdávají mastné pokuty za ručníky a lehátka na pláži. Na co si dát pozor?

Jednou z největších „atrakcí“ je pak vyhlášené poutní místo – Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, které nabízí nádherný výhled na město. Zchladit se lidé mohou například na plaveckém stadionu Olomouc, který nabízí krytou i venkovní část s řadou atrakcí.

Brno

  • Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 2002.

Své místo na seznamu si vysloužila Vila Tugendhat, která byla postavena v letech 1929 až 1930. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších funkcionalistických děl evropské periody architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Moravská metropole nabízí další krásné památky, ať už se jedná o hrad Špilberk, katedrálu svatého Petra a Pavla, kostel svatého Jakuba Staršího a řadu dalších. O zábavu není nouze například ve VIDA! science centru, které je ideálním místem pro celou rodinu, když se chce bavit a zároveň se něco nového naučit.

Milovníci zvířat mohou zamířit do zoologické zahrady, která se specializuje na chov kopytníků, ale najdete zde i další atraktivní zvířata, jako jsou lední medvědi, tygři a opice. Únik před horkem lidé naleznou například v brněnském podzemí, fascinujícím komplexu prostor a chodeb nacházejícím se pod historickým centrem.

Relax u vody nabízí Brněnská přehrada, která je největším vodním dílem na řece Svratce. Nachází se v krásném přírodním parku Podkomorské lesy, který nabízí výhledy na okolní krajinu. Vodní nádrž je ideální pro koupání, windsurfing, rybaření a jiné vodní sporty.

Třebíč

  • Na seznam UNESCO byla zapsána v roce 2003.

Uznání se dostalo konkrétně Židovské čtvrti a bazilice svatého Prokopa. Jedná se o unikátní příklad blízkého soužití křesťanské a židovské kultury od středověku do 20. století.

Při procházce židovskou čtvrtí vás čeká bludiště úzkých uliček a průchodů se dvěma synagogami, školou, radnicí a rabinátem. K této části města patří také hřbitov, který se zhruba třemi tisíci náhrobky patří k největším v České republice. Navzdory tomu, že jsou zde pochováni lidé, má kouzelnou atmosféru.

Dominantní stavbou města je zámek, v němž lze najít Muzeum Vysočiny Třebíč. Pivaře může oslovit také bývalý zámecký lihovar, který je dnes známý jako Centrum Lihovar a nabízí pohoštění v restauraci či expozici sportovních vozů Jaguar.

Milovníci vody si jistě užijí návštěvu Aquaparku Laguna, který nabízí zábavu pro malé i velké. Děti jistě ocení návštěvu zábavního a rodinného parku Labyrint, jenž se skrývá ve zrekonstruované zámecké sýpce.

Kladruby nad Labem

  • Na seznam UNESCO byly zapsány v roce 2019.

Krajina pro chov koní v Kladrubech. Právě tato část si vysloužila své místo na seznamu UNESCO. Zahrnuje nejen hřebčín, ale také okolní pastviny včetně uměle zbudovaných vodních kanálů a přímých komunikací lemovanými alejemi.

Hřebčín po staletí slouží k chovu takzvaných starokladrubských běloušů a vraníků, kteří představují celosvětově unikátní podobu barokního koně, který se nevyskytuje v žádném dalším hřebčíně světa. Už samotná návštěva s pohledem na majestátní zvířata stojí za výlet do Pardubického kraje. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku stájí, kočárovny a zámku. Za pozornost stojí také prohlídka lesovny a výstup na rozhlednu, která nabízí ojedinělý pohled na hřebčín a jeho okolí.

Po jízdě autem trvající necelých 20 minut můžete navštívit další zvířata, a to v MiniZOO Ringelland v obci Habrkovice, která se soustředí hlavně na velké kočkovité šelmy, jako jsou tygři nebo lvi. A pokud vás zvířata stále neomrzela, zamiřte do Bioparku Štít, který se nachází zhruba deset minut autem daleko od hřebčína. Jedná se o soukromou farmu pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhynutím, součástí prohlídky bývá krmení s výkladem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslední dávka léku je naše, radují se Vilíkovi rodiče. Prozradili novinky a poslali vzkaz

V horkých dnech se můžete zchladit na koupališti Chlumec nad Cidlinou, které se nachází na soutoku řek Cidliny a Bystřice. Návštěvníci zde najdou velký bazén s ostrovem a letním zážitkovým barem, dětskou dvojskluzavku a skluzavku pro dospělé. Pro děti je určeno brouzdaliště tvořené dvěma bazénky spojenými skluzavkou.

Krušnohoří

  • Na seznam UNESCO bylo zapsáno v roce 2019.

Krušné hory a hornický region Erzgebirge. Právě tyto oblasti se zapsaly na seznam UNESCO před teprve pěti lety. Díky více než 800 rokům téměř soustavné těžby a zpracování rud vznikla v Krušných horách jedinečná hornická krajina s unikátními montánními památkami v nadzemí i podzemí a s hustou sítí horních měst.

Na české straně se jedná o hornické krajiny Jáchymov, Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Krupka, Mědník či o Rudou věž smrti. Návštěvu těchto částí České republiky si užijí zejména milovníci přírody. Vyrazit mohou na Ježíškovu cestu na Božím Daru, kterou si díky naučné stezce užijí jak ti nejmenší, tak i ti větší.

K nádherné podívané zvou také Perninská rašeliniště či Bezručovo údolí, jehož jádro tvoří přírodní rezervace Novodomské rašeliniště. Svou trasu v Krušných horách si lidé mohou vybrat dle náročnosti a vytouženého cíle.

Lázeňský trojúhelník

  • Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 2021.

Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Tři česká lázeňská města náleží k celkem jedenácti celosvětově nejvýznamnějším lázeňským městům. Jedinečné jsou jak po stránce památkové, tak i balneologické.

Lázeňské domy, zřídelní pavilony, pitné haly či kolonády doplňují kasina, divadla a další kulturní zařízení a vše je začleněno do krajinného prostředí s vývěry minerálních pramenů, s parky, zahradami, promenádami a sportovišti.

V Karlových Varech můžete vyrazit za výhledy. Nabízí se rozhledna Diana nebo Goethova vyhlídka. V dojezdové vzdálenosti můžete vyrazit na Andělskou horu, hrad Loket či zámek Bečov nad Teplou, kde byl nalezen slavný relikviář svatého Maura.

Mariánské Lázně vedle relaxu a kolonád lákají na rozhlednu Hamelika či Park Boheminium, kde uvidíte více než 70 dokonalých miniatur významných stavebních a technických památek z celé České republiky. Zejména malí turisté pak ocení Přírodní park u Prelátova pramene.

Hned dvě romantické vyhlídkové věže naleznete ve Františkových Lázních. Jedná se o rozhlednu Salingburg a rozhlednu s restaurací Zámeček. Milovníci vody by mohli zamířit do Aquafora, komplexu bazénů s wellness centrem, saunami a řadou atrakcí. Za přírodou vyrazte do přírodní rezervace Soos.

Jizerskohorské bučiny

  • Na seznam UNESCO byly zapsány v roce 2021.

Území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých svazích s unikátní geomorfologií. Zdejší obrovské balvany a těžko dostupný terén znemožňovaly těžbu, proto se mohou bučiny pyšnit přirozeným vývojem bez zásahu člověka. Nejstarší stromy se zde dožívají 350 let, podstatná část buků je stará okolo 100 let.

K výletu lákají také skalní útvary – Důlní skála, Hřib, Skalní brána, Temná věž –, vyhlídky jako Ořešník, Krásný Máří či Frýdlantské cimbuří nebo vodopády: Velký Štolpich, Polední vodopád a Vodopád na Černém potoce. S dětmi nesáhnete vedle při procházce po naučné stezce Oldřichovské háje a skály.

Žatec

  • Na seznam UNESCO byl zapsán v roce 2023.

Nejmladším členem sedmnácti českých divů světa je Žatec a krajina žateckého chmele. Památku tvoří krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku a historické centrum Žatce spolu s jeho průmyslovou čtvrtí z 19. století, v níž je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním chmele a obchodováním.

Toto místo zaujme zejména milovníky piva. V krajině se nachází budovy sloužící k sušení, balení, certifikaci a skladování chmele, popřípadě části historické dopravní sítě silnic, železnice, řeky Ohře a dalších vodních toků. Lokalita svědčí o tradici dlouhé přes 700 let, která pokračuje dodnes.

ČTĚTE TAKÉ: Obědy do stovky mají na jihu Čech i v Hradci Králové. V jaké restauraci ušetříte?

O zábavu se postará například komplex Chrám chmele a piva, který zahrnuje například 40 metrů vysokou vyhlídkovou věž, labyrint z chmelových žoků, největší muzeum chmelařství na světě, orloj, minipivovar a další zajímavosti.

V létě mnozí ocení návštěvu městského koupaliště a sauny v Žatci nebo plaveckého bazénu. Návštěvníkům nabízí nejen samotné bazény, ale také řadu atrakcí, které si užijí jak malí, tak velcí.

Tagy:
léto počasí dovolená výlet zámek památky zábava UNESCO návštěva děti koupaliště cestování volný čas Česko Světové dědictví UNESCO historické jádro města životní styl a volný čas cestování a turismus