Kladivo na popravy, plyšáci i modlící se lidé: CNN natáčela u pomníku Prigožina v Petrohradě

Památník Jevgenije Prigožina v Petrohradě

CNN u pomníku Prigožina v Petrohradě

Květiny, fotografie, plyšové hračky i masivní kladivo. Lidé k petrohradskému památníku zesnulého šéfa ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina donáší nejrůznější předměty. Někteří Rusové pláčou, či se dokonce modlí. O podrobnostech přímo z místa informoval v živém vstupu reportér CNN Mathew Chance. Prigožin letos v červnu zosnoval neúspěšnou vzpouru. Ve středu se měl nacházet na palubě letadla, které se zřítilo při letu z Moskvy do Petrohradu.

„Lidé před základnu Vagnerovy skupiny nosí květiny, (zarámované) fotografie Prigožina či symboly vagnerovců,“ uvedl Matthew Chance v živé reportáži CNN. Ze záběrů je patrné, že se někteří Rusové na místě modlili.

Chance oslovil jednu z přítomných žen – ta však nereagovala. Britský reportér tak nadále zkoumal předměty, které lidé k památníku donesli. „Zde můžeme vidět velmi těžké kladivo se znakem vagnerovců,“ upozornil s tím, že právě kladivo je jedním ze symbolů ruské žoldnéřské skupiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin vyjádřil soustrast pozůstalým po Prigožinovi. Byl to talentovaný podnikatel, řekl

Vagnerovci prostřednictvím zmíněného nástroje prováděli brutální popravy zběhů, kteří nechtěli dál bojovat na území centrálního Donbasu. Velké pozdvižení také vyvolal sám Prigožin, když loni v listopadu poslal Evropskému parlamentu masivní kladivo potřísněné rudou barvou.

Prigožin se měl nacházet na palubě letadla, které se ve středu zřítilo za dosud nevyjasněných okolností při letu z Moskvy do Petrohradu. Spojené státy se domnívají, že soukromý letoun sestřelila raketa země-vzduch odpálená z území Ruska.

Vagnerovci se výrazně zviditelnili právě během ruské invaze na Ukrajinu, mimo jiné kvůli svým velmi brutálním praktikám. V minulosti byli také hlavní silou okupantů v krvavé bitvě o doněcký Bachmut – známé pod označením „mlýnek na maso“.

Zpackaný pokus o převrat

Ještě větší pozornost na sebe Prigožin strhl před dvěma měsíci, když zorganizoval vzpouru proti ruskému velení. Žoldnéři vnikli 24. června s těžkou technikou do Rostova na Donu a do Voroněže, kde obsadili klíčové vojenské objekty. Došlo k několika střetům mezi vagnerovci a ruskou armádou. Vladimir Putin tehdy Prigožinovo konání označil za bodnutí do zad.

Zatímco se vagnerovská kolona těžké techniky dostala až do Lipecké oblasti, Moskva se aktivně chystala na obranu. V odpoledních hodinách téhož dne ale došlo k podepsání dohody o smírném urovnání konfliktu a Vagnerova skupina se zavázala stáhnout zpět.

Dohodu zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který následně Prigožinovi zajistil běloruský exil. Vagnerovci dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, nebo odešli do Běloruska či do civilu. Nicméně netrvalo dlouho a Prigožin byl opět spatřen při jednáních s různými činiteli v Moskvě a Petrohradu.

Tagy: