Depardieu byl propuštěn na svobodu. Policie ho vyslýchala kvůli sexuálnímu napadení dvou žen

Gérarda Depardieu Herzigová poznala zblízka. Po jeho boku si zahrála ve filmu.

Depardieu obviněn ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu strávil většinu pondělního dne výslechy v policejní cele. Herec byl zadržen ráno v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen. Večer agentura AP s odvoláním na hercova právního zástupce uvedla, že už byl z policejní vazby propuštěn. Pařížská prokuratura později oznámila, že v říjnu slavného herce čeká v této kauze soud.

Stanice BFM TV dopoledne informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších žijících francouzských herců vinu dlouhodobě odmítá.

ČTĚTE TAKÉ: Mám kládu v kalhotách, řekl Gérard Depardieu své tlumočnici a vrčel. Ta reagovala zdvořile

Vazba podle BFM TV začala v pondělí v osm hodin ráno, o jejím skončení informoval podle AFP hercův advokát krátce před půl sedmou večer. Ze zákona může francouzská policie držet podezřelého jen 24 hodin, případně může tuto dobu prodloužit na 48 hodin. To ale zjevně nebylo nutné. „Policejní vazba skončila. Už není držen na policejní stanici,“ citovala večer AP právníka Christiana Saint-Palaise.

Pařížská prokuratura večer oznámila, že se Depardieu má v říjnu tohoto roku dostavit k soudu. „Na konci své vazby ve třetím policejním soudním okrsku dostal Gérard Depardieu předvolání k trestnímu soudu“ kvůli podezření, že se v září 2021 na dvou obětech pravděpodobně dopustil sexuálního napadení během natáčení filmu Les volets verts (Zelené okenice), oznámila v pondělí prokuratura.

V březnu podala na herce trestní oznámení žena, podle níž se sexuální útok stal v září 2021 při natáčení snímku Les volets verts (Zelené okenice). Žena se na filmu podílela jako scénografka. Tvrdí, že ji Depardieu brutálně chytil a hnětl pas, břicho a prsa. Napadení přerušila hercova ochranka. Nyní třiapadesátiletá žena tvrdí, že ji Depardieu svíral „ohromnou silou“ a po zbytek natáčení ji urážel a oslovoval „děvko.

Druhé obvinění, které bylo v pondělí podle BFM TV rovněž předmětem výslechu na komisařství v Paříži, se týká události, která se podle výpovědi ženy stala na natáčení krátkého filmu Magicien et les Siamois (Kouzelník a Siamští) v roce 2014. Tehdy 24letá asistentka si od herce vyslechla explicitní sexuální návrhy a Depardieu ji podle ní osahával na intimních partiích.

Podobná oznámení podalo na jednoho z nejznámějších žijících francouzských herců více žen. Některá oznámení francouzská justice odložila, neboť byla promlčená.

Loni v prosinci se herce v otevřeném dopise zastalo zhruba šest desítek francouzských umělců. Mezi podepsanými je například jeho herecký kolega Pierre Richard nebo zpěvačka a bývalá první dáma Francie Carla Bruniová. Umělci odsuzují příval nenávisti, který se podle nich na Depardieua snesl navzdory presumpci neviny, a píší, že jeho odstřižení od světa filmu by bylo smrtí umění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Padl trest za znásilnění a pokus o vraždu v Plzni. Mladého Ukrajince čeká 19 let vězení

Tagy: