Další ruská ofenziva má dostat Ukrajince na lopatky. Putin má ještě mnoho mužů, tvrdí experti

Rusko se snaží poučit ze svých chyb a během příštích šesti měsíců zahájí další velkou ofenzivu, od které si slibuje dostat bránící se Ukrajince na lopatky. Informuje o tom americký Institut pro studium války (ISW). Zdůvodňuje to sérií kroků, které Putinova armáda činí v posledních týdnech. Před možnou komplexní ofenzivní operací varoval na CNN Prima NEWS i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Analytici ISW upozorňují na to, že Kreml se aktuálně nejspíš připravuje na vykonání rozsáhlé operace, která by mohla zvrátit průběh války. Ruským silám se aktuálně příliš nedaří a ztratily některé své pozice na jihovýchodě či severovýchodě Ukrajiny.

ISW očekává, že by se ruská operace mohla rozjet do šesti měsíců. Toto tvrzení opírá o řadu bodů a rovněž o slova ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten totiž koncem roku připustil, že válka na Ukrajině může být „dlouhým procesem“.

Institut upozorňuje například na to, že Rusko podle všeho připravuje zformování nových vojenských divizí, které v brzké době hodlá využít. „Ukrajinské výzvědné služby informují, že Kreml chce zvýšit počty svých vojáků na dva miliony,“ cituje ISW Ukrajince, ale nezmiňuje konkrétní datum, do kdy tak chce Kreml učinit. Pouze dodává, že k září loňského roku měla ruská armáda oficiálně na 1,35 milionu lidí.

Především pak analytici zdůrazňují, že i když Rusové v posledních týdnech a měsících až na výjimky sbírají hlavně porážky a ztrácí mnoho mužů, stále mají početné rezervy v záloze. Zejména pak mezi mobilizovanými, kteří stále absolvují již tak často urychlený výcvik. Dalším faktorem, který ISW uvádí je také zintenzivnění kremelské propagandy, která je opět plná slov o nutnosti pokračovat ve válce.

Před ruskou ofenzivou varuje i Šedivý

S plánovanou ofenzivou se evidentně pojí i výměna na postu hlavního velitele ruských sil na Ukrajině, když generála Sergeje Surovikina nahradil přímo náčelník Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. „Putin znovucentralizuje kontrolu nad válečnými operacemi na Ukrajině pod ministerstvo vnitra,“ komentuje rozhodnutí ruského prezidenta institut.

Že by jmenování Gerasimova do čela invazních vojsk mohlo být náznakem budoucí ruské ofenzivy si myslí i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a vysokoškolský pedagog Jiří Šedivý. Ten zmínil dva důvody, proč se novým velitelem Rusů stal právě Gerasimov. Zaprvé si podle něj Putin může slibovat zefektivnění postupů a lepší koordinaci. „Druhá možnost je ta, že Rusové připravují komplexní operaci, protože mají v záloze ještě poměrně velkou část mobilizovaných vojsk,“ připomněl pro CNN Prima NEWS Šedivý.

Ten ale zároveň připouští, že Gerasimov mohl na Ukrajinu vyrazit v podstatě za trest. „Byl to on, kdo invazi plánoval, ale od 24. února vlastně všechno selhává. Teď má vyřešit, co nezvládl, a znovu postavil frontu,“ dodal Šedivý.

Šedivý pro CNN Prima NEWS nového velitele ruských vojsk na Ukrajině hodnotí jako vojáka, který postupně prošel strukturami nejprve sovětské, později i ruské armády, ale v posledních letech je brán především za tvůrce tzv. hybridní války. „Víme, že to je článek, kterým de facto ukazuje, co to je hybridní válka a jak se vlastně vede. Vždycky byl chápán jako člověk, který je spíš zaměřen na doktriální úrovně, a je schopen široce pojmout teorii vojenství a také ji implementovat,“ zmínil Šedivý.

Zároveň ale zmínil jeho nedostatky. „Byť je to zkušený velitel, který začal od funkce velitele roty a vlastně prošel všemi úrovněmi, zdá se, že buď podlehl politickým tlakům tzv. ‚speciální vojenské operace‘, nebo je skutečně dobrý teoretik, ale špatný praktik,“ řekl dále český generál ve výslužbě.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina mobilizace Rusko Jiří Šedivý Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky Sergej Surovikin