PŘEHLEDNĚ: Dovolená v Chorvatsku. Nejlepší trasy, kde sehnat léky a za co hrozí pokuty?

Dubrovník

Víte, jak naplánovat cestu do Chorvatska a jak se po této zemi nejlépe pohybovat? Vyzvednete si v Čechy oblíbené dovolenkové destinaci léky na předpis a jak je to s pokutami či internetem? Redakce CNN Prima NEWS vám přináší kompletní přehled toho nejdůležitějšího.

Letos je cesta do Chorvatska jednodušší než kdy dříve. Turistům odpadly problémy se směnou kun, stejně jako hraniční kontroly. Do oblíbené dovolenkové destinace se lidé mohou dopravit čtyřmi způsoby.

Doprava autem

Jak už bývá zvykem, přechod z chorvatské měny na euro je příčinou zdražení – s tím musejí Češi při plánování trasy do Chorvatska počítat. Promyslet by si měli i další náležitosti, jako je nákup dálničních známek nebo tankování.

  • Trasa

Donedávna platilo, že z České republiky vede nejrychlejší cesta do Chorvatska přes Rakousko a Slovinsko. Nejen obyvatelé Moravy a Slezska však poslední dobou zjišťují, že příjemněji se může cestovat přes Slovensko a Maďarsko, tedy trasou, kudy se na Jadran jezdilo v dobách před rokem 1989.

Redakce CNN Prima NEWS detailně sepsala tři trasy, které mohou řidiči využít, včetně poplatků:

  1. Dolní Dvořiště – Linec – Štýrský Hradec – Maribor – Záhřeb
  2. Mikulov – Vídeň – Štýrský Hradec – Maribor – Záhřeb
  3. Lanžhot – Bratislava – Gÿor – Letenye – Záhřeb

Každá z výše uvedených tras je výhodná pro někoho jiného. Liší se ujetými kilometry, časem stráveným na cestě i cenou za dálniční známky a mýtné.

  • Dálniční známky a mýtné

Mýtné se v případě průjezdních zemí vybírá vždy ve formě dálničních známek na určité časové období. Ve všech případech platí, že známky je možné zakoupit on-line a také to, že známky platí vždy od data, které sami určíte. Má to ale svá úskalí. Elektronická dálniční známka v Rakousku platí až od 18. dne po zakoupení – její cena je však stejná jako u samolepky. Slovenská známka ve fyzické podobě zase vůbec neexistuje, stejně jako v Maďarsku a ve Slovinsku. Zakoupit je tak musíte předem on-line nebo hned na hranicích na čerpacích stanicích.

Pro představu – základní desetidenní slovenská dálniční známka vyjde na 10 eur – zhruba 240 korunmaďarská na stejnou dobu 5 520 forintů, tedy asi 333 korun. V Rakousku za desetidenní známku zaplatíte 9,90 eura, ve Slovinsku známku s platností na sedm dní zakoupíte za 16 eur, zhruba 380 korun.

V Chorvatsku se poplatek za konkrétní úseky dálnice tradičně vybírá na mýtnicích, což často přináší nejednu minutu strávenou v koloně. Na mýtnicích bedlivě sledujte dopravní signalizaci a plaťte kartou – fronta bude menší. Cena se liší podle cílové destinace.

TIP: Před překročením českých hranic do kterékoliv průjezdní země dotankujte plnou nádrž. V Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku jsou ceny nafty a benzinu citelně vyšší než u nás. V některých zemích je navíc nafta dražší než benzin.

  • Dopravní předpisy a kontroly

Vzhledem k vysokému přívalu turistů policisté v Chorvatsku avizovali, že nasadí maximální počet lidí i techniky na kontroly. Jedná se o rychlostní radary, testery na alkohol a drogy. Strážci zákona se zaměří zejména na „čtyři hlavní zabijáky bezpečnosti“:

  1. jízdu pod vlivem alkoholu,
  2. nepovolenou rychlost,
  3. jízdu bez použití bezpečnostních pásů,
  4. používání mobilních telefonů za volantem.

„V Chorvatsku je sice povolena hranice 0,5 ‰ alkoholu v krvi řidiče, nicméně v případě dopravní nehody je požití alkoholu považováno za zásadní přitěžující okolnost. Proto je třeba se konzumace alkoholu před jízdou nebo během jízdy vyvarovat. Při jízdě je zakázáno používat mobilní telefon s výjimkou přístrojů hands-free,“ zdůrazňuje ministerstvo zahraničí.

Dopravní předpisy se v Chorvatsku víceméně neliší od těch českých. V obci se jezdí maximálně padesátkou, mimo ni rychlostí 90 km/h, na rychlostních silnicích je povoleno 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Rozdíl je v tom, že denní světla se používají jen od října do března. Pokud si je ale v létě necháte zapnuté, chybu neuděláte.

Existují však předpisové záludnosti, o nichž byste se měli ještě před cestou informovat. O řidičský průkaz na několik dní může přijít například ten, kdo je unavený. Detailní přehled pro vás redakce CNN Prima NEWS sepsala v tomto článku.

  • Co na cestě a před ní nepodcenit?

„Pokud se chystám na delší cestu, měl bych se na ni pořádně připravit – předem se podívat, kudy pojedu, případně si nachystat navigaci,“ uvedl pro CNN Prima NEWS koordinátor BESIP (hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR) pro Karlovarský kraj Lukáš Hutta.

Odborníci během delší cesty doporučují dodržovat pitný režim. Řidiči by v první řadě neměli přeceňovat své síly. Známá poučka říká, že je lepší na dovolenou dojet se zpožděním než nedojet vůbec. Vedle řidiče by mělo být na cestu perfektně připravené i vozidlo a jeho výbava. Určitě je vhodné mít po ruce reflexní vestu a lékárničku. Pokud jde o zmíněné vesty, například v Rakousku by jich měl cestovatel mít stejný počet, jako je právě počet pasažérů. I takové detaily by si měli turisté před dovolenou zjistit.

Přestože všechny země, které při cestě do Chorvatska potenciálně navštívíte, jsou součástí schengenského prostoru a klasické hraniční kontroly nehrozí, vezměte si sebou vedle řidičského průkazu také občanku. To platí i pro děti, psi musejí být očkovaní proti vzteklině, očipovaní a vybavení vlastním „pasem“. Určitě není od věci cestovní, případně úrazové pojištění nebo rozšířené pojištění vozidla.

Doprava autobusem, vlakem a letecky

Menší část turistů z Česka cestuje na Jadran autobusy, vlakem a nověji také letadly. Pokud se rozhodnete do Chorvatska vycestovat autobusem, sice ušetříte, musíte však počítat s delší dobou trasy. Cesta vám zabere zhruba 13 hodin, ceny se pohybují podle data, kdy jízdenku zakoupíte a jakého dopravce zvolíte.

ČTĚTE TAKÉ: Češi jsou na zdražování připraveni, od Chorvatska je neodradí, říká Papež. Radí, jak ušetřit

Pohodlnější variantou je doprava vlakem. Do Chorvatska nabízejí spoje RegioJet a České dráhy – ČD. Jak časté jsou spoje a na kolik vás vyjdou, jsme detailně rozepsali v tomto článku. Výhoda spočívá v komfortu, který vlaky nabízejí. Během dlouhých hodin cestování se můžete projít, využít toaletu, odpočinout si v lůžkovém kupé nebo se občerstvit. Nevýhoda spočívá ve zmiňovaném čase stráveném na trase, který se může pohybovat kolem 18 hodin. Navíc ne všechny spoje jsou přímé, mnohdy musíte přestupovat.

Letecké přímé spoje jsou spíše novinkou, ale těší se oblibě. „Například v last minute objevíme nabídky dovolené od 12 tisíc korun za osobu s jídlem, dopravou, ubytováním i službami delegáta,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Jak cestovat po Chorvatsku?

jestliže do Chorvatska zamíříte autem, můžete osobní vůz využít pro cestování po zemi. Pokud však chcete ušetřit za benzin či naftu, můžete sáhnout po alternativě v podobě vlakových či autobusových vnitrostátních linek. Vlakem se během letních prázdnin navíc projedete za zvýhodněnou cenu, protože chorvatské železnice nabízí jízdenky do přímořských letovisek se slevou 40 %.

Přímé vlaky ze Záhřebu jezdí do Splitu, Šibeniku a Rijeky. S více přestupy se dostanete do Puly a Zadaru. Chorvatské dráhy HŽPP můžete samozřejmě využít také pro výlety do vnitrozemí. Spoje si vyhledáte na webových stránkách dopravce HŽPP, jízdenky lze zakoupit on-line.

Pokud se chcete rychleji pohybovat po městě, využijte MHD. Funguje ve všech větších městech, jako jsou Záhřeb, Dubrovník, Split, Rijeka, Zadar nebo Požega. Dopravu ve městech zajišťují zejména autobusy, metro byste v Chorvatsku hledali marně. Tramvaj můžete využít pouze v Záhřebu a Osijeku.

K cestování můžete využít i skútr. „Cena za šest hodin ve Splitu byla 30 eur, na 24 hodin však vyšlo půjčení na 35 eur. Částka je pouze o 5 eur vyšší, ale máte 18 hodin navíc. Jen je potřeba vlastnit řidičský průkaz skupiny B, je to podobné jako u nás v Česku,“ sdělila reportérka CNN Prima NEWS Kristýna Malá osobní zkušenost.

Co dělat, když...

Jak připomíná ministerstvo zahraničí, čeští pojištěnci mají při přechodném pobytu v Chorvatsku nárok na nezbytnou zdravotní péči, a to ve smluvních zdravotnických zařízeních (zpravidla ne v soukromých) a po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění, případně potvrzení dočasně nahrazujícího Evropský průkaz.

„Pokud bude český pojištěnec potřebovat během svého přechodného pobytu v Chorvatsku určitou specifickou péči spojenou s léčbou chronické nemoci, např. dialýzu, kyslíkovou terapii, chemoterapii, k čerpání této péče již nepotřebuje předchozí svolení své zdravotní pojišťovny,“ uvádí resort.

Na turisty apelují zejména s tím, aby si před cestou sjednali doplňkové cestovní zdravotní pojištění pro pobyt v zahraničí. „Rovněž se doporučuje připojistit se v případě, že občané ČR hodlají při své dovolené v Chorvatsku provozovat některé takzvané rizikové činnosti: potápění, vodní lyžování, jízdu na vodních skútrech, horolezectví, létání na rogalech, padácích a tak dále,“ líčí.

Jak a na koho se obrátit, když se něco stane? Zde je přehled nejdůležitějších telefonních čísel:

  • Policie: 192
  • Hasiči: 193
  • Rychlá zdravotnická pomoc: 194
  • Jednotný integrovaný záchranný systém: 112

V případě nepředvídatelných událostí, jako jsou například ztráta cestovních dokladů, krádež, nehoda, úmrtí a podobně, se obraťte na konzuláty. Kontakty naleznete na stránkách ministerstva zahraničí, před cestou si je pro jistotu uložte.

Znáte DROZD?

Dobrovolná registrace občanů při cestách do zahraničí neboli DROZD. Webová aplikace umožňuje poskytovat na dobrovolném základě informace o plánovaném pobytu v zahraničí. Aplikaci si můžete stáhnout do svého mobilního zařízení, a to z Google Play či App Store. Její nainstalování doporučuje resort zahraničí.

„Získané informace slouží konzulární službě k poskytování operativní pomoci občanům ČR při událostech mimořádného charakteru, jako jsou přírodní katastrofy, sociální nepokoje a ozbrojené konflikty,“ vysvětluje ministerstvo. Stejně tak je doporučováno, aby lidé před odjezdem do zahraničí o své cestě informovali nejbližší a během dovolené s nimi byli pravidelně v kontaktu.

Léky na předpis i volně prodejné

Od konce června je nakupování a vyzvedávání léků pro Čechy v Chorvatsku zase o něco jednodušší. Značná část chorvatských lékáren již přijímá české eRecepty. Do té doby bylo v zahraničí možné léky vyzvednou pouze s papírovým předpisem. Nyní turistům stačí předložit recept s kódem v mobilu nebo e-mailu. Výhodou je i to, že elektronizace umožňuje lékařům předepisovat léky na dálku.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), jenž chod eReceptu zajišťuje a spravuje třeba i úložiště dat, oznámil spuštění služby 28. června 2023. Pro vydání léků nezapomeňte předložit doklad totožnosti – a připravte si peníze. Lék si totiž musíte uhradit sami, i v případě, že jde o medikament, který je v Česku hrazený z pojištění.

Po návratu domů můžete s dokladem o zaplacení požádat svoji zdravotní pojišťovnu o zpětné proplacení ceny zahraničního léku. Musíte ale počítat s několikatýdenními lhůtami pro správní řízení a také s tím, že nemusíte od pojišťovny dostat celou vynaloženou částku.

„Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, kde je možné uplatnit český eRecept. Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar. Pokud si tedy budeme potřebovat v Chorvatsku vyzvednout léky na eRecept, není potřeba namátkově zkoušet, ve které lékárně nám je vydají, ale stačí nahlédnout do tabulky zveřejněné na našem webu,“ citoval web vitalia.cz ředitelku SÚKL Irenu Storovou.

Ačkoliv by lidé měli před cestou na dovolenou být vybavení vlastní lékárničkou se základními léky, může se stát, že některý medikament či přípravek dojde nebo na něj zapomenou. I v Chorvatsku můžete pořídit volně prodejné léky, vždy však mějte na paměti, že názvy jednotlivých léků v češtině nemusejí v zahraničí znát. Lékárníkovi proto řekněte účinnou látku, kterou sháníte, případně vysvětlete, na co přípravek potřebujete.

Jak je to s voláním a internetem?

Při cestách do Chorvatska zaplatí Češi za volání, SMS a data stejné ceny jako doma – tedy podle domácího tarifu svého operátora. V oblíbené dovolenkové destinaci totiž platí evropský roaming. Jak je to ale s omezeným datovým tarifem? Před odjezdem si můžete u svého operátora zřídit výhodný tarif s požadovanou „porcí“ dat právě pro zahraničí. I v Chorvatsku však můžete pořídit od tamních operátorů SIM karty s předplacenými daty, určené pro turisty. Lze je pořídit v obchodech po celém Chorvatsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečné medúzy zaplavily chorvatské pobřeží. Jejich popáleniny bolí a jizvy zůstávají

Samotný internet je dostupný ve všech menších i větších letoviscích. Bez problému se lidé připojí v internetových kavárnách, resortech, kempech a dalších. Stále častěji nabízejí použití Wi-Fi svým hostům i běžné kavárny a restaurace, a to zcela zdarma. Pokud je bezdrátová síť zaheslována, stačí obsluhu požádat o heslo.

Pokuty aneb Co si raději odpusťte

Přívaly turistů pro Chorvatsko neznamenají jen přísun peněz do ekonomiky, ale také určité nepříjemnosti v podání nevybraného chování turistů. Za co konkrétně vám hrozí pokuta?

  • Procházky v centru v bikinách či bez trika
  • Pití alkoholu na veřejnosti
  • Venčení bez vodítka
  • Lezení na památky, pohyb ve fontánách, močení a zvracení na veřejnosti
  • Rušení hlukem

Výše jsou uvedeny jen některé činnosti, za něž si vyslouží jak turista, tak místní pokutu. Za procházku nahoře bez či v bikinách lidem hrozí například ve Splitu a Dubrovníku pokuta ve výši až 150 eur (více než 3 500 korun). Za hluk ve druhé zmiňované chorvatské destinaci považují například i zvuky kufrů s kolečky. Popíjení na veřejnosti vás vyjde na 150 až 300 eur, venčení bez vodítka na 66 eur – zhruba 1 500 korun.

Nejvyšší pokuty hrozí za narušování veřejného pořádku. Konkrétní vyhlášky jsou k nalezení na stránkách zastupitelského úřadu.

Jaké vás čeká počasí? Sledujte radar

Pokud plánujete dovolenou na poslední chvíli nebo se vám blíží termín odjezdu, určitě vás zajímá počasí. Situaci vám usnadní radar, díky němuž si budete moci naplánovat například denní aktivity. Zpravidla v letních měsících, kdy do Chorvatska vyjíždí nejvíce turistů, panují tropické teploty. Díky níže přiloženému radaru se můžete podívat i na riziko bouřek nebo srážek.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ceny? Připravte si více peněz

S přechodem na euro a vzhledem k inflaci musejí lidé počítat, že mnohé položky zdražily. Jak však podotkla mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková: „Ceny jsou podobné jako v Česku. (…) V některých oblastech se sice zpoplatní použití sprch na pláži, jde však opravdu o lokální opatření.“ Vysvětlila, že zpoplatnění není kvůli tomu, že by Chorvaté chtěli vydělávat na turistech, ale protože v oblastech je nedostatek vody, zejména v teplých měsících.

Ceny v supermarketech jsou na podobné úrovni jako v Česku. V centrech si připlatíte například za zmrzlinu – kopeček stojí v přepočtu 40 až 60 korun. Nejvíce turisté utratí za služby či pokrmy v restauracích a plážových barech. Ceny služeb v Chorvatsku zjišťoval i štáb CNN Prima NEWS, podobně jako ceny jednotlivých potravin.

Tagy: