Drtivá síla raketometu Stunga-P v akci. Ukrajinci ukázali, jak rozmetal překvapené okupanty

Ukrajinský voják ovládá raketomet Stugna-P.

Drtivý úder ukrajinského raketometu na okupanty

Ukrajinci k demolici ruské těžké techniky na Donbase často využívají obávaný raketový komplet Stugna-P. Nové záběry úspěšného úderu sdílela ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda, která pomocí zmíněné zbraně zlikvidovala ruský obrněnec i část nepřátelské pěchoty. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Naše brigáda ochromila nepřítele svou přesností, a to doslova. Hlavní je, že její operace jsou účinné. Děkujeme našim bojovníkům,“ uvedla ukrajinská 56. brigáda ve svém prohlášení na Telegramu. Na této sociální síti sdílela další záběry z bojů bez jakékoliv cenzury. Přehrát si je můžete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN na místě krvavých bojů. Nálada Ukrajinců se výrazně změnila, všude je bahno a smrt

Ukrajinci využili drtivou sílu raketometu Stugna-P. Tím udeřili na ruský obrněnec, u něhož postávala jeho živá posádka. Následující exploze způsobila fatální poškození stroje i smrt několika okupantů. „Přesný výstřel protitankové řízené střely vedl k demolici nepřátelského obrněného vozidla. Dobrá práce, 56. brigádo,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X. K úderu zřejmě došlo na území centrálního Donbasu, kde 56. brigáda operuje dlouhodobě.

Stugna-P je jedním z vůbec nejlepších raketových kompletů, kterým se Ukrajinci během invaze agresorovi brání. Zbraň ukrajinské výroby se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem.

K vybavení patří také systém připomínající notebook s malým joystickem. Slouží k dálkovému ovládání celé stanice. Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem. Zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě, obsluha systému může zůstat skrytá.

Díky tomu obvykle nejsou vojáci, kteří raketomet ovládají, v bezprostředním ohrožení. Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Chytrý raketomet Ukrajinci do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajince donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty na Donbase.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina raketomet Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Stugna-P Ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda