Ferjenčík: Uděláme vše, abychom vyhráli. Kandidátem na premiéra bude Bartoš

Mikuláš Ferjenčík

Piráti hlasovali ohledně jednání o koalici s hnutím STAN. Osmdesát procent hlasujících se vyslovilo pro. „Vedení má silný mandát vyjednávat,“ zhodnotil výsledek poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Potvrdil, že společným kandidátem koalice na premiéra bude Ivan Bartoš.

Jako první začnou obě strany vyjednávat o společném programu, případně o tom, které body se objeví v doplňujících programech jednotlivých stran. Dále přijdou na řadu jednání o sestavení kandidátních listin, na které se podle Ferjenčíka nepřijme jednotný klíč, ale bude se postupovat podle regionů. „Vzhledem k síle Pirátů v Praze a Starostů v Libereckém kraji budeme v případě kandidátních listin postupovat individuálně,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Strany zatím nemají představu o lídrech v jednotlivých krajích, i když je podle Ferjenčíka téměř jasné, že kandidátku Libereckého kraje povede člen Starostů. Z volebních koalic často těží spíše menší strany, poslanec se přesto překroužkování Pirátů neobává. „Dospěli jsme k tomu, že toto riziko je pro Piráty malé. Měli jsme koalici v Olomouckém kraji a poměr sil se zde nezměnil, výraznou obavu z toho nemám,“ sdělil.

Spojení Pirátů a hnutí STAN je podle Ferjenčíka částečně pragmatické a částečně plyne ze vzájemných sympatií. „Je jednoznačné, že jsme si ve Sněmovně se starosty nejblíže, což jsme ověřili při několika hlasováních a potvrdilo se to i při hlasování o daňovém balíčku,“ uvedl politik příklad z poslední doby. „Prezident řekl, že jmenuje vítěze, uděláme tedy co nejvíce pro to, abychom vyhráli,“ dodal.

Strany se ještě před jednáními shodly na potenciálním předsedovi vlády. „Jednoznačný kandidát koalice na premiéra bude Ivan Bartoš,“ potvrdil Ferjenčík. Případná koalice podle něj bude prosazovat princip společně do vlády, společně do opozice. Hnutí STAN by podle jeho informací chtělo mít samostatný poslanecký klub.

Poslanec míní, že případná koalice hnutí STAN a Pirátů nabídne liberálnější přístup, než konzervativní spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Budeme liberálnější v oblasti práv menšin, zdanění konopí či obecné svobodomyslnosti,“ tvrdí.

Rozhovor Marie Bastlové s Mikulášem Ferjenčíkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: