Fiala vytahuje za Válka horké kaštany z ohně, míní Jelínek. Podle něj není dohoda definitivní

Politolog Lukáš Jelínek

K VĚCI 1.12.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) vytahuje horké kaštany z ohně za ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), uvedl k dohodě mezi lékaři a premiérem politolog Lukáš Jelínek. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS výsledek jednání označil za politickou porážku šéfa zdravotnického resortu a „jeho mírnou dehonestaci ze strany předsedy vlády“. Odborník rovněž připomněl, že konsensus mezi Fialou a lékaři se má doladit až během příštího týdne. „Ještě stále však může na něčem ztroskotat,“ varoval Jelínek. Hovořilo se i o možných dopadech na TOP 09.

Politolog přitom odmítl verzi, že by Fiala dohodou s lékaři vlastního ministra podrazil. „Premiér spíše vytahuje za šéfa resortu horké kaštany z ohně. Od Válka často slyšíme výmluvu, že předseda vlády disponuje většími možnostmi k úspěšnému jednání, ale v tomto ohledu má každý ve vládě pouze jeden hlas,“ pronesl Jelínek ve vysílání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vytížení v práci mi rozvrátilo osobní život, říká mladý lékař. Slouží prý i 32 hodin v kuse

Stejného výsledku mohl podle něj dosáhnout i ministr. „Z tohoto pohledu se jedná o Válkovu politickou porážku, možná i o jeho mírnou dehonestaci ze strany premiéra,“ myslí si odborník. Iniciativa předsedy vlády ve zdravotnictví je podle něj pochopitelná z toho důvodu, že hodlal „hájit nejenom zájmy lékařů, ale především pacientů, kteří by na celou záležitost doplatili“.

Připomněl také, že konečné dohodě ještě schází přesné parametry. „Jedná se pouze o ústní stvrzení, jehož podoba se doladí až příští týden. Ještě stále však může na něčem ztroskotat,“ upozornil Jelínek. Omezený provoz v nemocnicích se prý v následujících prosincových týdnech nebude výrazně lišit od běžného předvánočního nastavení. Problém může nastat až na začátku dalšího roku.

Rezignace by ohrozila „lékařskou“ TOP 09

Ke kroku předsedy vlády se ostře vyjádřil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který by na místě ministra zdravotnictví hodil řízení úřadu „Fialovi na hlavu, ať si to dělá sám“. Podobně to vidí i Jelínek, podle něhož by však takový krok mohl mít dalekosáhlé následky.

„Jde vidět, že ministr ve svém resortu autoritu nemá. Je však nutné si uvědomit, že Válek je ve vládě nejvýše postaveným zástupcem TOP 09. Pokud by to tedy sbalil, svou porážku by ještě zvýraznil. V tu chvíli by se ale mnoho lidí začalo ptát, k čemu strana vůbec je, jestliže nedokáže obhospodařit ministerstvo, jež si v koalici vyžádala,“ konstatoval politolog a dodal, že TOP 09 „dokáže vždy představit odborníka ze zdravotnictví“.

Rovněž nadhodil, že pilíř voličů vládní strany tvoří právě lékaři. „I proto se divím, jak komplikovaně Válek vyjednával s mladými lékaři,“ řekl v pořadu K věci.

Najít náhradníka považuje politolog za nesnadný úkol. „Je velmi složité najít člověka, který se nesesype hned poté, co vkročí do ministerské pracovny. Vše, čemu tuzemské zdravotnictví čelí, není pouze vinou Válka, ale jedná se o nahromaděný dluh všech jeho předchůdců, a to za dlouhá desetiletí,“ shrnul Jelínek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stanjura mě chtěl fyzicky napadnout, říká Babiš. Hádce předcházela urážka ministrovy ženy

Tagy: