Fiala z SPD: Ve školství bobtná finanční bomba. Rozpočet je dobrý start změn, míní Vaňková

Radim Fiala (SPD) a Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)

Co na to vaše peněženka 5.9.2024

Ve školství bobtná finanční bomba, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS poslanec SPD Radim Fiala. Podle poslankyně Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) řadu problémů mají řešit připravované novely školského zákona. Dobrým startem ke změnám je podle ní také navrhovaný státní rozpočet na příští rok.

Fiala vidí ve financování školství dva zásadní problémy. Jedním z nich je inkluze, například kvůli velkému počtu asistentů pedagoga. „Jednak jsou špatně placení a jednak to školství stojí obrovský balík peněz,“ uvedl poslanec SPD ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zálohování PET lahví v Česku? Systém se sám zaplatí a ulice budou čistější, tvrdí experti

Dle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu stoupl počet asistentů pedagoga na základních školách za posledních pět let o 64,6 procenta.

Druhým problémem je prý způsob financování škol. Ten by se měl podle zástupce SPD vrátit do původní podoby, kdy instituce dostávaly peníze podle počtu žáků. Školy tak prý nešetří, protože jim chybí motivace. „Neusilují o co nejvyšší počet žáků, protože ví, že si mohou dovolit dva školníky, čtyři sekretářky,“ vyjmenoval. „Ve školství nám bobtná taková malá finanční bomba, kterou budeme muset vyřešit,“ shrnul poslanec.

„Bobtnání“ školství podle Pivoňky Vaňkové způsobuje řada faktorů. Mezi nimi i závazek stávající vlády, že pedagogičtí pracovníci dostanou 130 procent průměrné mzdy.

Navíc jsou podle ní nutné další investice, protože v některých lokalitách chybí místa v mateřských i základních školách. „To jsou věci, proč rozpočet bobtná, proč návrh současného rozpočtu bereme jako dobrou startovací pozici,“ namítla poslankyně Starostů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci

Tagy: