Jako Otík Rákosník, kritizuje opozice Síkelu. Ministr slibuje nový plán na řešení krize

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Síkelu kritizuje opozice i vláda. Co na to ministr říká?

Neumí komunikovat, nepřináší řešení a pozdě vysvětluje. I taková kritika se snáší na ministra průmyslu Jozefa Síkelu. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) ho dokonce přirovnal k filmové postavě Otíka Rákosníka ve filmu Vesničko má středisková. Šéf resortu ale slibuje změnu v komunikaci i nový plán na řešení krize.

„Zmateně pobíhá a ze všeho nejvíce připomíná Otíka Rákosníka z filmu Vesničko má středisková. S jedinou výjimkou – Otík aspoň správně pojmenoval Beroun,“ nešetří kritikou bývalý ministr Havlíček (ANO).

„Ministr Síkela je absolutně nekompetentní člověk, který nikdy neměl být ministrem. Musí okamžitě skončit a také hnutí STAN musí okamžitě odejít z vlády, protože je spojené s organizovaným zločinem,“ požaduje lídr SPD Tomio Okamura.

Rakušan: Musí lépe mluvit

Kritika se na Síkelu snáší i z vlastních řad. „Musí lépe a více komunikovat. Musí nápady předkládat přehledněji a lepším způsobem nejenom do médií, ale veřejnosti. Jako předseda hnutí, které ho nominovalo, jsem s ním o tom mluvil,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

A souhlasí i politologové. „Ministru Síkelovi teď v podstatě nikdo nerozumí. Veřejnost nerozumí jeho technickému výrazivu a političtí partneři asi příliš nechápou, proč nevystupuje jako politický ministr – to znamená dodržování nějaké součinnosti ve vládě,“ hodnotí politolog Jan Kubáček.

Za Síkelovým působením v resortu ale vláda stojí. „Jsem v pravidelném kontaktu se členy vlády a co považuji za potřebně jim říct, i kritického, říkám jim osobně. Přijdu v rámci svých pravidelných návštěv i na ministerstvo průmyslu a obchodu a budu se bavit o tom, jak se nám daří plnit programové prohlášení,“ slibuje premiér Petr Fiala (ODS).

Pozice ministra průmyslu je stále pevná i podle politologů. Alespoň prozatím. „Jsem přesvědčený, že ministr Síkela má při nejmenším do jara příštího roku své jisté. Petr Fiala nebude chtít riskovat ztrátu důvěry poslanců za Starosty a nezávislé,“ popisuje Kubáček.

Chystá se změna komunikace

„Žádný ministr by neměl mít absolutní jistotu, že zůstane ve funkci. Ale myslím si, že zájmem vlády není dělat jakékoli personální změny ještě v době českého předsednictví,“ hodnotí současnou situaci politolog Petr Just.

Sám Síkela bere výzvy k rezignaci spíše s úsměvem. „Změnu v komunikaci určitě chystám, budu se snažit komunikovat jednodušeji a častěji,“ říká.

Navrhuje řešení energetické krize v celoevropském měřítku. „Sílí volání jednotlivých členských zemí po tom, co je potřeba udělat. Jsem pevně přesvědčen, že všechny členské státy si uvědomují zodpovědnost za udržení sociálního smíru stejně jako za chod ekonomiky,“ tvrdí.

Tagy: