Komentátoři: Migrace je umělé téma. Babiš bičuje mrtvého koně a pere se s Okamurou o voliče

Předvolební spot hnutí ANO s premiérem Andeje Babišem mimo jiné mluví o migrantské hrozbě.

Komentátoři o migraci v předvolebních kampaních

Téma migrace je uměle vytvořené a žádná velká vlna uprchlíků jako v roce 2015 u nás nehrozí, řekla na CNN Prima NEWS analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Dodala, že valná většina parlamentních stran včetně Pirátů je proti nelegální migraci. S tím souhlasí i politolog Lubomír Kopeček – ve Zprávách Plus uvedl, že jde především o téma premiéra Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD), kteří se přetahují o voliče.

Některé politické strany a hnutí odstartovaly v rámci předvolební kampaně téma bezpečnosti vnitřních i vnějších hranic a migrace. Varují před vlnami uprchlíků v souvislosti s děním v Afghánistánu a zároveň nálepkují politické oponenty jako „vítače“. Podle analytičky Týdeníku Echo Lenky Zlámalové je ale migrace uměle vytvořeným tématem.

„I přes to, co se stalo v Afghánistánu, se do Evropy neblíží žádná velká vlna jako v roce. Jsou tu politici, kteří se toto téma snaží rozdmýchat, tedy Andrej Babiš a Tomio Okamura. Je strašně těžké to rozehrát, protože až 90 procent parlamentních stran – včetně Pirátů – je pro velmi tvrdý přístup proti nelegální migraci. I kdyby začala sílit, tak se nebude opakovat rok 2015,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Argumentovala tím, že Evropa za posledních několik let prošla výraznou proměnou právě v reakci na zkušenosti z velké migrační vlny. „Francie je tvrdě antimigrační zemí, za prezidenta Emanuela Macrona se tam prosadily velmi přísné protimigrační zákony,“ uvedla jako příklad.

„Celá atmosféra je úplně jiná a myslím, že voliči se podle toho nerozhodují. Andrej Babiš trošku bičuje mrtvého koně návštěvou Viktora Orbána. Chce ukázat, že je silný jako on, proto se fotí u plotu. Jsme velmi výrazně antimigrační společnost, co se týče muslimských zemí, a parlamentní strany se v tom shodují,“ pokračovala s tím, že by se veřejnost neměla nechat vlákat do této roviny tématu.

ANO a SPD se přetahují o voliče

I politolog Lubomír Kopeček se nedomnívá, že by se nějaká parlamentní strana vyloženě zastávala nelegální migrace. Spíš jde o téma, které v závěru ostré předvolební kampaně vypadá dobře a umí zahrát na emocionální stránku veřejnosti.

„Může s tím dobře mávat Babiš i Okamura. Tyto dvě strany se přetahují o voliče. Téma je vytažené jednak proti Pirátům, kteří jsou přehnaně spojováni se vstřícností k migrantům, jednak to hraje roli v rámci soutěže mezi ANO a SPD. Ale myslím, že téma ostnatého drátu není nic, co by někdo chtěl reálně naplňovat,“ navázal Kopeček.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

To, že kdysi šéf Pirátů Ivan Bartoš „vítal“ migranty, podle Zlámalové není nic odsouzeníhodného. Naopak považuje za přirozené, že lidé mění pod vlivem okolností názory.

„Vytahovat něco, co řekl před deseti lety, mi přijde minimálně jako legrační sport, který občas pěstují i novináři. Prezident Miloš Zeman říkal, že jen idiot nemění názory. Ivan Bartoš dnes je úplně jiný typ člověka než Ivan Bartoš v roce 2009. Nechci ho vůbec hájit, ale vidí, co se během těchto let stalo. Jakýkoliv člověk, který se na téma migrace nedívá s novými fakty, působí zabedněně,“ okomentovala analytička. Kopeček připomněl, že i Babiš a další mění často názory, když je potřeba.

„V jejich výrocích často najdeme něco, co se liší od toho, co říkají dnes. Babiš v srpnu 2015 tvrdil, že prostřednictvím migrace by šlo řešit problém pracovní síly. Když se v září ukázalo, že se z toho stává obrovský problém, tak otočil. Kdybych dělal marketing Pirátů, tak bych upozornil na premiéra, který sice vsází na migrační kartu, ale sám má na kontě v mnoha ohledech rozporné staré výroky. Jdou proti tomu, co říká dnes,“ zmínil politolog.

Hledáme konflikty

Oba se shodli na tom, že se na problematiku migrace dívá ze špatného konce. Spíš by se měla řešit pracovní víza pro lidi, kteří chybí třeba v českém stavebnictví a v sektorech, kam se Čechům příliš nechce. „Máme problém s kapacitami u manuálních prací, sem se ale debata neubírá a spíš to končí u strašení,“ dodal Kopeček.

„Ve Velké Británii bude muset nastoupit armáda a distribuovat benzín. Na čerpacích stanicích není, protože je nemá kdo rozvést. Jak pan Kopeček zmínil, neprodloužili jsme víza ukrajinským pracovníkům, kteří odjeli před covidem a už se nevrátili. Naše už tak pomalé stavebnictví je ještě pomalejší. Velká část zahraničních pracovníků ve Velké Británii musela opustit zemi kvůli covidových restrikcím a ukazuje se, že to naprosto fatálně ohrožuje britskou ekonomiku. Tento nedostatek by se mohl odehrát kdekoliv jinde v Evropě,“ upozornila Zlámalová.

„Je to úplně jiný typ migrace a je to třeba rozlišovat. Lidé z muslimských zemí mají nízkou zaměstnanost a ekonomice přispívají velice málo, data z Velké Británie to ukazují dost výrazně. Tady se bavíme o pracovnících z evropských zemí. Tohle mi v politické debatě chybí, snažíme se hledat konflikty, kde nejsou,“ doplnila.

Okamura se bude nabízet na všechny strany

Co se týče sestavování vlády, rýsuje se podle komentátorů poměrně jasná spolupráce mezi předvolebními týmy Pirátů, STAN a Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

„Máme tu faktor Andreje Babiš, který toto uskupení spojuje. Ale musí mít aspoň minimální většinu ve Sněmovně a musí překonat i velký odpor prezidenta Miloše Zemana, který funguje jako úzký spojenec předsedy vlády. Bude i s prostředky na hraně ústavnosti preferovat, aby Babiš v premiérském křesle zůstal. Další alternativy tu jsou, ale záleží, které strany na hranici pěti procent se dostanou do Sněmovny,“ zanalyzoval situaci Kopeček.

Zlámalová vidí po volbách jen dvě možnosti. „Průzkumy naznačují, že budou ve Sněmovně jen čtyři uskupení, a to Piráti a STAN, Spolu, ANO a SPD. Pokud se stran dostane víc, bude Babiš vládnout s těmi malými. Je to takhle jednoduché a na obou dvou stranách se dohoda najde. Ty rozdíly budou možná menší než ve vládě v roce 2006, kterou skládal Mirek Topolánek se Zelenými a KDU-ČSL. Byla nakonec jedna z nejakčnějších, než ji Zelení a další dokázali pohřbít,“ rozvedla ve Zprávách Plus.

Očekává, že v prvních dnech po volbách přijde lavírování Tomia Okamury, který se bude nabízet jako partner na všechny strany. „Těší se, jak si užije roli toho pivota,“ uvedla na závěr.

Tagy:
migrace hranice kampaň Andrej Babiš CNN Prima NEWS Tomio Okamura hnutí ANO komentátor Česká pirátská strana SPD politolog ANO 2011 vláda Lenka Zlámalová volby 2021 analytička Svoboda a přímá demokracie Lubomír Kopeček Poslanecká sněmovna ČR