Kontrolou neprošla třetina zmrzlin a polovina ledů do nápojů. Byly v nich bakterie

Zmrzlina

Inspektoři zjišťují, zda prodávaná zmrzlina a led v Česku splňují normy

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v létě zaměřili na zmrzliny a chlazené nápoje. Do konce července nevyhovělo kontrole 30 procent testovaných zmrzlin a 43 procent vzorků ledů do nápojů.

Inspektoři dosud vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin. Zhruba 30 procent z nich (19) nesplnilo požadované hygienické limity. „Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Hlavní příčinou je podle kontrolorů nedostatečný úklid v provozovnách, které zmrzlinu prodávají, a nepříliš časté čištění zařízení na její výrobu. Dalším důvodem mohou být kontaminované suroviny, které výrobci zpravidla kontrolují pouhým okem.

„Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět,“ doplnil Kopřiva.

Problém je i u ledů do nápojů

SZPI kontrolovala v minulých týdnech také ledy do nápojů. Z 21 odebraných vzorků jich nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity devět (zhruba 43 procent). Při rozboru laboratoře hledaly výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií.

„Významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů,“ prohlásil mluvčí SZPI.

I přesto se ale podle něj nedají výsledky zobecnit, protože se inspektoři zaměřují na provozovny, ve kterých by mohli najít nějaký problém. Kontroly podstupují i provozovatelé, se kterými potíže nejsou, ale v menší míře.

Provozovatelé dostali zákaz

Stánky, prodejny či restaurace, kde kontroloři nebyli spokojení, dostaly zákaz používat kontaminované zařízení, jako je výrobník ledu, zmrzlinový stroj a další. Personál musel provést sanitaci stroje a následně ho nechat znovu otestovat.

Až poté, co akreditovaná laboratoř v rozboru potvrdí, že je přístroj v pořádku, inspektoři znovu povolí ho používat. „S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce,“ uzavřel Kopřiva.

Tagy: