Krácení platů? Pro policii to může být devastační, varují odbory. Chtějí jednat s Rakušanem

Zbyněk Stanjura a Vít Rakušan

Balíček a bezpečnostní sbory

Platy ve státní sféře mohou v příštím roce klesnout plošně o pět procent, což je víc, než původně předpokládal vládou představený úsporný balíček. K němu se totiž přidaly i další plošné škrty, jež naplánovalo ministerstvo financí. Nespokojené jsou kvůli tomu například policejní odbory, podle nichž by mohla být ohrožena akceschopnost strážců zákona. Problém chtějí řešit s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Oznámení o plošném krácení platů státních zaměstnanců přichází v době, kdy počet policistů v Česku klesl pod kritickou hranici 40 tisíc. Kvůli napjatému policejnímu rozpočtu se podle odborů snižují provozní náklady nebo investice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strážníci v Plzni bezdomovce nešikanují, tvrdí policie. Škola hájí žáka, který o případu psal

„Pro policii by to mohlo být devastační. Pokud by se sáhlo na platy příslušníků nebo občanských zaměstnanců, tak si fungování bezpečnostních sborů moc nedovedu představit,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

Průměrný měsíční plat u policie se loni blížil téměř 52 tisícům korun. Začínající policisté s nástupním platem (31 tisíc korun) ale na tuto sumu ani zdaleka nedosáhnou. Pokud plánované vládní škrty skutečně projdou, tak bude podle odborů situace mnohem horší.

„Prostě si nedovedu moc představit, že by někdo chtěl do sboru, když mu řekneme, že bude mít míň než 30 tisíc hrubého měsíčně,“ dodal Machovič. Obává se, že v budoucnu o práci u bezpečnostních sborů nebude zájem. Policie nyní shání hlavně mladé lidi.

Volba je na každém ministrovi

Vít Rakušan chce podle informací CNN Prima NEWS škrtat v rozpočtu svého resortu tak, aby na platy sahat nemusel. „Vycházíme z toho, že platová hladina u policistů ani hasičů – tedy uniformovaných složek pod služebním poměrem – neklesne,“ řekl vicepremiér koncem května.

Obavy částečně mírnil v pondělí také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj by škrty na státní zaměstnance nakonec nemusely dopadnout plošně. „Dlouhodobě prosazujeme snížení objemu platů. Je na každém ministrovi nebo třeba řediteli sociální či celní správy, zda bude mít víc zaměstnanců s nižšími platy nebo méně zaměstnanců s vyššími platy,“ vysvětlil šéf státní kasy.

Jak už bylo zmíněno, policie tvrdí, že potřebuje nabírat nové lidi. Odbory proto čekají na termín schůzky s ministrem Rakušanem, kde chtějí o situaci jednat.

Tagy:
peníze policie Policie ČR ekonomika Vít Rakušan STAN ODS platy odbory státní zaměstnanci Zbyněk Stanjura vláda koronavirová opatření Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo vnitra České republiky konsolidační balíček Tomáš Machovič