Lidé jim vděčí za své životy. Vodní záchranáři ale volají o pomoc, dotace zdaleka nestačí

Přes 1 200 dobrovolníků z vodní záchranné služby je na 16 vodních plochách po celém Česku rok co rok připraveno zdarma pomáhat všem v nouzi.

Vodní záchranáři sami volají o pomoc

Náhlá křeč, velké vlny nebo vítr, který nečekaně převrátí loďku. Nečekané situace mohou překvapit i zkušené plavce, jachtaře a rybáře. Pocit, že je záchrana nablízku, je potom k nezaplacení. Letos v létě ale možná naposledy. Vodní záchranná služba totiž volá o pomoc.

Přes 1 200 dobrovolníků z vodní záchranné služby je na 16 vodních plochách po celém Česku rok co rok připraveno zdarma pomáhat všem v nouzi. V létě se asi 30 dobrovolníků střídá i u Lipenské nádrže.

Budoucnost vodních záchranářů je ale nejistá. Na nákup pohonných hmot, údržbu 50 lodí a zajištění záchranného vybavení potřebuje organizace ročně 20 milionů korun. Pro rok 2021 a 2022 dostali od státu pouze 5 milionů. Proto se dopisem obrátili přímo na ministra vnitra.

Důležité jsou rovné podmínky

„Z provozní dotace, kdy jsme zatím obdrželi polovinu této částky, nejsme schopni veškerý majetek udržovat a provozovat,“ uvedl prezident Vodní záchranné služby ČČK David Smejkal. Ministerstvo vnitra dosud na dopis neodpovědělo s tím, že probíhají analýzy financování.

„Musíme nastavit rovné podmínky vůči všem dobrovolníkům, kteří v této oblasti působí,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele hasičů pro IZS a operační řízení Petr Ošlejšek.

Například záchranář Zdeněk Šebesta už pomáhá přes 30 let a za život mu vděčí desítky lidí. Největším nebezpečím je prý přecenění sil ve zrádném počasí. „Rybáři, kteří nestihli dorazit na břeh, lidé na kánoích nebo účastníci dětských kempů. Tihle všichni potřebují v kritické situaci pomoc,“ popsal Šebesta.

Pokud se na vodní záchrannou službu nepodaří sehnat peníze, mohli by příště tonoucí volat o pomoc marně.

Tagy:
peníze hasiči dotace utonutí zdravotnická záchranná služba Česko Ministerstvo vnitra České republiky vodstvo integrovaný záchranný systém Vodní záchranná služba David Smejkal Petr Ošlejšek Vodní záchranná služba ČČK