Může být další na ráně Moldavsko? Lavrov zemi vyhrožuje kvůli proruským separatistům

Separatističtí vojáci z Podněstří představují hrozbu pro Moldavsko.

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Jakékoliv ohrožení ruských sil v Podněstří bude považováno za útok na samotné Rusko. S tímto výhružným prohlášením přišel během čtvrtka ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Cílil tím zejména na Moldavsko, k němuž oblast Podněstří oficiálně patří, ale už léta jej ovládají proruští separatisté. Samotné Rusko zde udržuje svoji vojenskou posádku.

„Všichni by si měli uvědomit, že jakýkoliv krok vypadající jako hrozba narušení bezpečí našich mírotvůrců v Podněstří bude považován v souladu s mezinárodním právem za útok na Rusko,“ prohlásil Lavrov.

Šéfa ruské diplomacie cituje tamní tisková agentura TASS. Lavrov navíc dodal, že taková situace již v minulosti nastala. Konkrétně jmenoval ruskou válku s Gruzií v roce 2008, kdy podle něj tehdejší prezident kavkazské republiky Michail Sakašvili „zaútočil na ruské mírotvůrce v Jižní Osetii“. I tato oblast oficiálně do té doby náležela Gruzii a i zde dodnes působí proruští separatisté.

Podněstří coby nezávislý stát uznává dnes pouze trojice jiných rovněž neuznávaných států – Jižní Osetie a Abcházie, které oficiálně patří pod Gruzii, a arménská republika Arcach, která se nachází v oblasti Náhorního Karabachu. Toto území ale patří Ázerbájdžánu.

Podněstří s hlavním městem Tiraspol vyhlásilo nezávislost již v roce 1990. Moldavci s místními separatisty už léta jednají o vyřešení konfliktu ideálně tak, aby se Podněstří vrátilo do područí Kišiněva. Moldavsko regionu dokonce nabízelo „speciální autonomní status“. Místní představitelé však trvají na nezávislosti, respektive jsou nakloněni možnému sblížení se s Ruskem.

Místní obyvatelstvo je totiž převážně ruskojazyčné a Ruská federace má v oblasti už mnoho let vlastní vojáky. Místní posádka zde hlídá obří skladiště zbraní. Udává se, že jde dokonce o největší zásobárnu s tímto materiálem v Evropě.

Rusové mohli z Podněstří napadnout Ukrajinu

Lavrovova výhrůžka směrem k Moldavsku a jiným, kdo by snad případně chtěli na separatisty v Podněstří zaútočit, přichází v době, kdy Rusové už více než půl roku válčí s Ukrajinou. Původně mělo jít o třídenní invazi, při které Rusové měli bleskově obsadit Kyjev, východ a jih Ukrajiny včetně celého pobřeží. Ukrajinci však předvedli až neuvěřitelnou houževnatost a Rusy i nadále zaměstnávají. Aktuálně navíc podle všeho provádí protiofenzivu na jihu země.

Vojenští analytici tipovali, že Rusko by v jistém okamžiku mohlo na Ukrajinu povolat i právě své vojáky umístěné v Podněstří. Ti by tak teoreticky mohli zaútočit z jihozápadu. Místní posádka Rusů však není příliš početná.

Sami lídři samozvané republiky před časem obvinili Ukrajinu, že stála za několika výbuchy na území Podněstří.

Tagy:
válka Evropa invaze Ukrajina Gruzie Rusko Kyjev Moldavsko Podněstří Sergej Viktorovič Lavrov ruská invaze na Ukrajinu Jižní Osetie Abcházie