Někteří lékaři ošetřují uprchlíky bez pojištění. Věří, že pojišťovny vše zpětně proplatí

Někteří lékaři ošetřují uprchlíky i bez pojištění

Někteří lékaři ošetřují Ukrajince zdarma

Někteří čeští lékaři ošetřují Ukrajince zdarma. Každý uprchlík automaticky dostává od státu zdravotní pojištění a společně s ním i všechny benefity, jako mají pojištění Češi, včetně léků na předpis. Část uprchlíků ale stále nemá pojištění zařízené.

Dvaačtyřicetiletá Viktorie přicestovala se třemi dětmi ze západní Ukrajiny. Oceňuje, že praktického lékaře v Praze našla během několika dnů. „Pan doktor je prostě skvělý, všichni chápou naši situaci a pomáhají nám,“ řekla paní Viktorie.

„Máme tady běžná banální onemocnění jako máme všichni, nějaké nechlazení či vysoký tlak. Přichází, protože nemají třeba léky. Někdy je problém, že musíme zjišťovat, co tím lékem je,“ popsal doktor Cyril Mucha.

Do ordinace lékaře Muchy už přišly desítky Ukrajinců, ne každý měl ale zajištěné zdravotní pojištění. Ordinující lékař se o ně přesto postaral tak, jako by šlo o české občany. „Pojišťovna slibuje, že 30 dnů dozadu všechnu indikovanou péči proplatí, jestli to tak bude, nevíme,“ sdělil Mucha.

Mezi nejčastější vážné zdravotní problémy, se kterými uprchlíci přicházejí, patří cukrovka, nebo třeba onemocnění ledvin. Podle specialistů je v Česku aktuálně 15 uprchlíků, kteří už se přihlásili a pravidelně chodí na dialýzu.Jedna věc je se s nimi dorozumět, to je trochu složité, nicméně snažíme se, seč to jde,“ popsala primářka nefrologie.

Tagy: