Víkend proprší, ideální na houbaření. Kde porostou a kdy se vrátí „třicítky“?

Hřiby dubové rostou také na Třeboňsku.

Jaké bude počasí o víkendu 9. a 10. července?

Zatímco víkend bude ještě převážně oblačný, po chladnějších letních dnech by se v Česku mělo postupně oteplovat. V příštím týdnu budou teploty atakovat i 30 °C. Český hydrometeorologický ústav pak zveřejnil i mapu s největší pravděpodobností výskytu hub.

sobotu by mělo být oblačno až zataženo, ráno a večer místy polojasno. Ojediněle, během dne od severozápadu místy, hlavně v Čechách, se objeví déšť nebo přeháňky. „Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C,“ uvádí ČHMÚ na webu.

Neděle bude většinou oblačná, místy se vyskytnou přeháňky. Postupně bude kromě severovýchodu ubývat srážek a částečně i oblačnosti. „Nejnižší noční teploty klesnou k 13 až 9 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají k 16 až 20 °C,“ dodávají meteorologové.

Víkend mohou přesto houbaři využít k výletu do lesa. „Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září,“ vysvětlují meteorologové. Na mapce pak znázorňují lokality s vysokou pravděpodobností růstu hub.

pondělí bude oblačno až polojasno, místy se opět vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 °C, nejvyšší denní teploty mezi 19 až 23 °C. Také v úterý bude polojasno až oblačno, nejvyšší denní teploty vystoupají k 22 až 26 °C.

Ve středu by podle meteorologů mělo být polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. „Nejnižší noční teploty klesnou k 14 až 10 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají k 26 až 30 °C,“ dodávají. V závěru týdne pak nejvyšší denní teploty vystoupají až k 31 °C.

Tagy: