Češi jsou premianti v recyklaci, třídí dvě třetiny národa

Nikoli třídní, ale třídící premianti! Tak by se dalo mluvit o Češích v souvislosti s tříděním odpadu. K jeho vyhazování přistupují zodpovědně dvě třetiny obyvatel. A nejen proto, že podmínky k recyklaci se každým rokem lepší a informace o tom, co kam správně vyhodit, už si dokáže najít i dítě. Lidé si začínají uvědomovat, že nekonečné vyrábění nových obalů a dalších produktů není dobrá cesta.

V Česku aktuálně ke třídění odpadu podle stránek Jaktridit.cz zodpovědně přistupuje 73 % obyvatel. Svědomitě využívají všechny dostupné kontejnery. Tedy nejen ty základní na papír, plast a sklo, ale s odpadky dojdou i k popelnicím na nápojové kartóny, vyřazené drobné elektrospotřebiče a baterie, kuchyňský olej nebo textil či kovy. Samozřejmostí už je dnes pro většinu také třídění bio odpadu.

V Česku je v současnosti 558 044 nádob na tříděný odpad. Nejvzornější jsou Češi u papíru, jedna domácnost ho loni v průměru vytřídila asi 53 kilogramů, tedy 90 %  toho, co vyhodí. Dohromady v třídírnách přistálo 585 tisíc tun papíru. Jedna tuna vytříděného papíru přitom ušetří až dvě tuny dřeva.

Stránky Jaktridit.cz dále uvádějí, že recyklace v Česku loni pomohla zachránit 30 km² přírody. To například dělá 2 345 638 stromů. Ty bylo třeba vytěžit, protože se znovu využilo 76 % veškeré obalové produkce. A navíc je díky tomu v atmosféře o 942 tisíc tun CO2 méně.

Jak správně a snadno třídit?

Web Samosebou.cz doporučuje mít v bytě nebo v domě alespoň tři základní nádoby na papír, plasty a sklo. Pořídit se dají speciální koše určené pro recyklaci nebo se jednoduše postaví na zem krabice a do ní se vloží tři tašky. A popustit uzdu je možné i vlastní kreativitě: „Můžete třeba polepit papírové krabice... Jestli se vám doma válí starý plastový kyblík a pokud máte děti, předejte jim ho, dají mu nový smysl života v podobě originálně pokresleného koše na tříděný odpad,“ radí web.

Pokud se nechce se vám sešlapovat láhve před vyhozením do kontejneru, pak vězte, že společnost Ekokom společně s agenturou Dobrý den před lety dokázaly, že lze do jedné popelnice o objemu 110 litrů dostat 138 dvoulitrových pet lahví. Nesešlápnutých se jich tam vešlo pouhých 31.

Tagy: