Pospíšil: Nemůžeme přistoupit na Lukašenkovu hru. Pustit do EU uprchlíky by byla tragédie

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

360° 9.11.2021

Napětí mezi Běloruskem a Polskem dál eskaluje. Vojáci běloruské armády se střelbou snažili zahnat unikající migranty, kterým se nepodařilo dostat do Polska, zpátky k unijní hranici. Europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Ondřej Kovařík (ANO) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že situace je kritická, Evropská unie ale nesmí přistoupit na kompromisy.

Migranty k hranici obou států cíleně dopravili Bělorusové, akci organizují tamní úřady v čele s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Ten nejprve běžence posílal do Litvy, která mimo jiné přijala exilovou vládu Svjatlany Cichanouské a prosazuje v Evropské unii tvrdé sankce proti Minsku, poté do Lotyšska a nyní do Polska.

„Je to zcela mimořádná situace. Poprvé jeden ze států organizuje útok na zemi Evropské unie skrze uprchlíky. Jde o formu hybridní války. Není to běžný postup uprchlíků, je to útok Běloruska podporovaného Putinovým režimem,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil.

Situace je kritická také podle Ondřeje Kovaříka. „Jedná se o státem organizované pašování lidí. Pro ně to nebyla přirozená volba, dostali se pod tlak a vliv ze strany běloruského režimu,“ podotkl europoslanec z hnutí ANO.

V pondělí se pokusilo na polskou stranu dostat více na dva tisíce lidí. Podle polské policie byla v noci situace na hranicích klidná. Přes den se ale stovky migrantů opět pokusily překonat žiletkový drát a dostat se do Polska. Káceli stromy a kmeny pokládali na plot, aby ho mohli přelézt.

„Namísto toho, aby se polské bezpečnostní síly pokusily pochopit situaci a pozvaly obránce lidských práv na konzultace, vyvíjely psychologický nátlak nasazením vrtulníků a použily slzný plyn,“ uvedl mluvčí běloruského Výboru státní pohraniční stráže Anton Bychkovsky.

Podle jiných informací ale Bělorusové střílejí do vzduchu, aby odradili migranty, kteří chtějí utéct od hranice zpět do Běloruska.

Je to humanitární katastrofa

„Uprchlíci se stali nástrojem agrese. Je to humanitární katastrofa a lidé jsou bráni jako zbraň proti Unii. Nesmíme ustoupit, byl by to precedens, který by jiné země používaly proti nám. Nesmíme přistoupit na hru Lukašenka, byla by to pohroma. Nesmíme pustit uprchlíky na území EU, ale na druhou stranu můžeme poskytnout humanitární pomoc,“ apeloval Pospíšil.

Podle Kovaříka se nelze tvrdé reakci Poláků divit, protože mají právo střežit a bránit své hranice. „Musíme hledat řešení, jak vše uklidnit a pro lidi, kteří jsou v pasti, najít řešení,“ konstatoval europoslanec.

Jako jednu z cest vidí nekompromisní přístup z hlediska ochrany vnější hranice. Následně by přidal i další nástroje. „Probíhají jednání ohledně uvalení dalších sankcí vůči běloruskému režimu. Zaměřila by se i na představitele, kteří tuto akci řídí a podněcují. Lukašenko ale není ochotný vzájemnou situaci řešit, ze strany EU musí přijít razantní krok,“ podotkl Kovařík.

Běloruský výbor pro pohraniční stráž zveřejnil video, které ukazuje vybavení, které polští pohraničníci používají proti uprchlíkům. Mají vodní děla i vrtulníky. Část migrantů z polské hranice prý Bělorusové odvezli na hranici s Litvou. Není jasné, zda tam dokázali přejít.

„Už jsme měli informace o přítomnosti nelegálních migrantů na polsko-běloruské hranici. Dnes jsme začali rozmisťovat další síly v těch úsecích, kde by mohlo dojít k průlomům na území Litvy,“ prozradil velitel litevské pohraniční stráže Rustamas Liubajevas. Cílem migrantů však nadále zůstává většinou Německo.

Tagy: